Betakaroten

Vil du få en brunfarge lettere eller er det en ekstra tilførsel av antioksidanter du leter etter? Da kan du lese videre her. Betakaroten er en karotenføring som har ansvar for å gi frukt og grønnsaker deres oransje pigmentering. Det er også en kraftig antioksidant som har vist seg å beskytte mot kreft og aldring. Fordi det er et fettløselig vitamin, bør du spise noe supplement eller mat med betakaroten sammen med fett, som olivenolje eller nøtter, det hjelper absorpsjonen av stoffet. Men du kan ta for mye betakaroten tilskudd og hvilke tabletter bør du kjøpe? Les videre for bedre forståelse av beta-karoten.

Hva er betakaroten?

Betakaroten er et stoff som har blitt vanligere for folk å prøve å få mer av. Dette kan skje, for eksempel ved å ta beta-karoten tabletter. Mange søk er gjort på beta karoten mot soleksem, hvis du er gravid og blir brun. Betakaroten er en type pigment som finnes i planter. Det gir gul og oransje frukter og grønnsaker deres rike nyanse. Navnet beta karoten stammer fra det latinske navnet på gulrot. Blant karotenoider som kan omdannes til vitamin A i menneskekroppen, såkalte provitamin A karotenoider, beta-karoten er den mest utbredte og mest effektive i maten. Tilgjengelige data tyder på at i tillegg til å være en kilde til vitamin A som beta-karoten spiller mange viktige biologiske roller som kan være uavhengig av dets provitamin-A status.

 

Hva er betakaroten bra for?

Et tilstrekkelig inntak av beta karoten er viktig fordi det fungerer som:

  • En sikker kilde til vitamin A - Betakaroten hjelper kroppen å nå nivåer av vitamin A, som er viktig for normal vekst og utvikling, godt syn og øyehelse, et sterkt immunforsvar og sunn hud.
  • En antioksidant - Antioksidanter beskytter kroppen mot skadelige effekter av frie radikaler, som potensielt kan øke risikoen for utvikling av visse sykdommer, inkludert cardio vaskulær sykdom og cancer.

Noen av sykdommene minimert av økt inntak av beta karoten er:

  • Lungekreft - Studier viser at økt inntak av grønnsaker og frukt rik på betakaroten kan redusere risikoen for lungekreft. Det er ikke klart om disse effektene kan tilskrives betakaroten siden andre karotenoider eller vitaminer fra grønnsaker og frukt og den tilhørende kosten eller livsstils mønster ikke har vært utforsket i samme mengde studier.
  • hud helseHjerte sykdommer - En rekke studier har knyttet høye blodnivåer av beta-karoten og andre karotenoider med en lavere risiko for utvikling av sykdommer som involverer hjertet eller blodkarene (for eksempel hjerteinfarkt og aterosklerose).
  • Hud helse - Det er dokumentert at betakaroten alene og i kombinasjon med andre karotenoider og antioksidanter fra blant annet vitaminer kan beskytte huden mot solskader som soleksem. Orale kosttilskudd av betakaroten har blitt brukt som solkrem i kombinasjon med solkrem for å forhindre solbrenthet.
  • Aldersrelaterte øyesykdommer - Resultatene fra befolkningsstudier tyder på at dietter rike på betakaroten og andre karotenoider kan bidra til å bremse utviklingen av aldersrelatert makulade generasjon (forverring av makula, den delen av netthinnen ansvarlig for sentrale visjon) og katarakt (uklar linse).

Immunfunksjon - I en rekke studier ble tilsetning av beta-karoten og andre karotenoider funnet å øke noen immunrespons som potensielt forhindrer infeksjoner.

 

Beta-karoten dosering - Hvor mye beta karoten trenger du?

Selv om det for tiden er en bestemt RDI-verdi for vitamin A, har det ennå ikke vært noen direkte retningslinjer angående RDI for beta-karoten. Studier gjort har nådd doser varierende fra 15 til 180 milligram per dag. Det er ingen øvre grense for inntak av betakaroten. Imidlertid kan høye doser eller langvarig behandling være farlig. Dette er fordi overforbruk av vitamin A er farlig. Mange eksperter anbefaler en kombinasjon av supplerende karotenoider (lutein, karoten, zeaxantin, lycopen, etc.), i stedet for bare beta-karoten. Den riktige dosen for blandede karotenoider ved midlertidig eller langvarig bruk er ukjent. Når det gjelder beta- karoten-tabletter, ser det ut til at 50 mg tabletter fungerer godt.

 

Betakarotenet sine bivirkninger - Er betakarotentilskudd farlig?

Hvis du regner med mengdene som finnes i matvarer, har beta-karoten bivirkninger som vi for øyeblikket kjenner. På høye nivåer, for eksempel nivåene som finnes i gulrotjuice, kan huden vise seg å være litt gulaktig eller oransje. Dette er ikke farlig.

Når det gjelder risiko er det først og fremst en risiko som har oppstått og er sett på som veldig alvorlig. Personer som røyker eller som har vært utsatt for asbest bør ikke bruke betakarotentilskudd. Selv lave doser har vært assosiert med økt risiko for kreft, hjertesykdom og død i disse to gruppene av mennesker. Overdrevent alkoholforbruk i kombinasjon med betakarotentilskudd kan øke risikoen for leversykdom og kreft. I høye doser kan vitamin A og beta karoten også være giftig for leveren. Hvis du tar noen vanlige medisiner, bør du sjekke med legen din om betakaroten tilskudd er ok å ta for deg. Det er tegn på at de kan samhandle med kolesterolmedisiner og andre medisiner.

 

Publisert: 2017-11-04 13:42:00
Sist redigert: 2019-01-07 20:58:16
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
81 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5