Chia frø

I de siste årene har chia frø blitt en del av maten som kalles superfood. Disse er forskjellige matvarer som historisk brukes rundt om i verden som basale matvarer, ofte innfødte urbefolkninger, og nå "oppdaget" i Europa og blir trendy. Mat anses å ha forskjellige fordeler med hensyn til helse, for eksempel, og brukes ofte i trening.

Chia frø bakgrunn

Chia frø har en lang og solid historie som strekker seg tilbake minst 3.500 år før vår tidsregning. Selv da var chia frø en grunnleggende mat for forskjellige urfolk i Mesoamerica, som Azteker, Maya-indianere og Tarahumara. Planten likte den geografiske beliggenheten godt da det var perfekt varme og kunne vokse vilt. Tarahumara folket brukt blant annet Chia frø når de ville løpe, noe som gjør det i dag blir sett på som en mat som er bra for å løpe generelt. Den kulturelle dimensjonen blir fullstendig ignorert.

Da de spanske kolonistene ankom i Mexico, tvang de dem til å kolonisere for å slutte å dyrke og bruke anlegget. Det var bare forbudt, og plantene falt drastisk i antall og ble endelig funnet bare i bestemte områder hvor de fortsatte å vokse vill.

Det var trolig den første i sammenheng med Mesoamerika ble erklært uavhengighet på midten av 1800-tallet at de kunne fortsette å organisere sitt land og sitt land på den måten de ønsket. Chia-anlegget er fortsatt bare noen få steder rundt om i verden, som tidligere ikke har vært et problem når det brukes lokalt. Problemer gjenstår imidlertid fortsatt i innlegget kolonialismen er noe ekte som fortsatt preger vår verden og den kraften som er i dem, noe som betyr at anses som "superior" og "dårlig" å leve på, etc.

Når europeerne ble klar over frøene og deres "helseeffekter", slik at de også begynt å lage industri av det, som er preget av en kapitalistisk posisjon: det er Vesten som skaper "trender" på andre folkeslag bekostning - uten hensyn til hvordan dette påvirker lokalt liv på disse stedene.

chiaTilgjengeligheten av chia frø er - som det er alt organisk - begrenset. Når en etterspørsel og etterspørsel etter levering opprettes fra utsiden, forstyrres den forrige måten å plante. Det er ikke mulig å "vokse mer" fordi vegetasjonen ikke kan manipuleres. Når den samme planten vokser på samme grunnlag i lang tid, forårsaker det at næringsstoffene som er tilstede i jorden, vokser, hvilken plante som er nødvendig for å leve. Ulike planter absorberer forskjellige næringsstoffer. Dette skjer på lengre sikt - hvis ikke allerede gjort - at dyrkningsområdet blir ubrukelig. Hva er det for, og for hvem?

Det er umulig å nekte det historiske aspektet, ingenting er en historisk, og det er alltid en bakgrunn for ting som skjer. En underordnet stilling stopper ikke bare fordi undertrykker og undertrykkelse endrer form og uttrykk. Kolonialismen skjer fortsatt, bare at det forgår på en annen måte enn for noen få hundre år siden. Men mentaliteten er fortsatt støttet av de samme ideene, i utgangspunktet.

Hva er chia frø?

Chia frø kommer fra en plante vi kaller for Salviachia, og frøene vises i tre forskjellige farger: rød, hvit og brun. Som de fleste planter inneholder chia frø proteiner, fiber, karbohydrater, vitaminer, mineraler, oljer og antioksidanter. De anses å være rike på elementer som magnesium, kalsium, jern, sink, A- og B-vitaminer og omega-3.

Hvis du studerer ulike typer matvarer, har de fleste av disse ingrediensene, eller andre, i seg selv. Forskjellen ligger i hvordan frøene markedsføres og hvordan de produseres. Da mengden anbefalt for daglig inntak - 15 gram, eller en spiseskje, per dag - er den totale mengden næringsstoffer du får relativt lav.chia pa sked

Når anlegget produsert som supermat sjekke det bare på den generelle næringsinnhold per 100 gram, og tar ikke hensyn til at hvis du spiser den anbefalte mengden vil plutselig ikke lenger i 60-114% av det daglige inntaket av kalsium, jern og sink, men mellom 9-16% av anbefalt daglig inntak.

Det var ca. i 2010 da Chia ble populært, som skjedde samtidig som annen mat begynte å bli kalt "Superbar", "super frukt" og lignende. I løpet av denne tiden ble det stadig fasjonable å ha en "sunn" livsstil, å trene mye og nye slankemetoder fortsatte å bli opprettet - med den forskjell at nå kan spiseforstyrrelser nærmer glattet over at det var om helse og ikke om utseende.

Forskning er begrenset når det gjelder chia frø, noe som også betyr at det ikke er så mye informasjon tilgjengelig om det. Når frøene begynte å bli importert til Europa, var det bare lov til å selge det som et avlsprodukt, og så ville frøene utgjøre 5% av brødet. Dette er fordi EUs tilsvarende matforvaltningen bare lov til å selge mat som er ansett som "safe", og må definere bruksområder for å redusere risikoen for eventuelle skader som kan oppstå. Men siden 2013 kan det også bli solgt som tilbehør til frokost. Anbefalt inntaksmengde er fortsatt rundt en ss per dag.

Chia frø Næringsverdier per 100 gram

Energiverdi: 1830 kJ / 445 kcal

Fett: 31 gram - hvorav mettet fett: 4 gram

Karbohydrater: 5 gram - hvorav sukkerarter: 1 gram

Fiber: 31 gram

Proteiner: 21 gram

Salt: 0,03 gram

Kalsium: 440 mg (69% av RDIJen: 16 mg (114% av RDI)

Sink: 6 mg (60% av RDI *)

Anbefalt daglig inntak av chia frø er 15 gram.

Bruksområdene til chia frø

Fordi chia frø er relativt smakløse, kan de legges til en rekke oppskrifter. Det er vanlig å ha det som tilbehør til, eller pålegg om, grøt eller yoghurt, hell den i smoothies eller gjøre chiadrycker. Det er også populært med chiapudding, som er en pudding laget ved å legge chia frø, for eksempel kokosmelk eller mandel melk og la det sitte over natten eller i løpet av dagen. Deretter kan du blande i forskjellige smaker som kakao, bær, frukt, syltetøy, vaniljepulver, kanel eller lignende.

Du kan også suge frøene i vann og la dem ligge der i noen minutter, tørk så frøene og hold "væsken". Væsken blir en form for gelé som kan brukes i baking som bindemiddel i stedet for egg, det kan også brukes til matlaging - sauser, mos, puree, etc. - til samme formål.

Chia Frø Oppskrift

chiapudding

Chiapudding:

To porsjoner.

 

 • 2 ss chia frø
 • 1,5 dl plantemelk (for eksempel kokosnøtt, mandel, biff, havre, quino melk etc.)
 • 1 krm vaniljepulver

Bland alle ingrediensene i et glass eller i en bolle. Pass på at ingen frø forblir på toppen. La stå i noen timer og rør hver nå og da.
Server med topping av forskjellige slag: blåbær, bringebær, rosiner, tørkede aprikoser, skiver eple, cola krem, date sirup, tahini eller peanøttsmør.

Chiasmoothie:

To porsjoner.

 

 • 2 ss chia frø
 • 3 bananer
 • 2,5 dl lupinyoghurt
 • 2 dl havremelk
 • 1 ss vaniljepulver
 • cv. 1 ss sirup

Bland chia frøene med yoghurt og la det gå i fem minutter. Bland deretter alle ingrediensene til glatt.
Det er også mulig å variere med forskjellige bær og frukt, som ananas, kokosnøtt, appelsin, eple, jordbær, sjøkylling, bjørnebær, kiwi, spinat etc.

Chiagrøt:

To porsjoner.

 

 • 2 ss chia frø
 • 3 dl av plantemelk (kokosmelk, mandelmelk)
 • 2 ss peanøttsmør
 • 0,5 dl hakkede mandler og pekannøtter
 • 2 ts sirup
 • 2 ts kardemomme og kanel

Bland chia frø, plantemelk, jordnøtt smør, sirup og krydder til blandingen har blitt tykk og jevn. Stuck i en gryte og varme for en stund. Hell de hakkede nøttene og server med for eksempel revne epler. Det er også mulig å lage en rå matvariant av avlingen ved å sørge for at den ikke varmes opp over 40 grader.

Chiabrød:

 • 25 gram gjær
 • 6 dl lunkent vann
 • 0,5 dl chia frø
 • 2 ss sirup
 • 2 dl havregryn
 • 1 klype salt
 • 1 dl olje
 • 10 dl Graham mel
 • 7 dl hvetemel
 • To sløyfer.

 

 1. Bland chia frø med 1 dl vann og la det gå en stund.
 2. Bland gjæren med resten av vannet og bland deretter vannet med chia frø.
 3. Hell sirup, salt og olje. Bland i havremel.
 4. Legg til grahammel og hvetemel, lagre noe av melet du kan bruke når du baker ut. Deigen kan være litt klebrig. Hvis det ikke er mulig å knede, legg til mer mel, hvis det er for tørt, legg til mer olje og vann.
 5. La deigen heve i en og en halv time eller til den dobler størrelsen.
 6. Slå på ovnen ved 200 grader.
 7. Kna deigen på et bord.
 8. Lag to løkker og legg det på en tallerken. Hvis du vil, kan du kutte skiver på toppen og børste med litt olje eller vann.
 9. Legg brødet i ovnen og la det stå i 30 minutter.

Chia is:

To porsjoner.

 

 • 2 ss chia frø
 • 1,25 dl kokosmelk
 • 1,25 dl mandelmælk
 • 1,5 dl bringebær
 • 1 ss revet kokosnøtt
 • 1 ts sirup

Bland alle ingrediensene sammen. Legg deretter røret i fryseren, helst i en is-form, og legg i fire timer.

Chiadryck:

To porsjoner.

 

 • 6 dl vann
 • 2 ss chia frø
 • 3 ts limesaft
 • 1 teskje lønnesirup

stomackacheBland chia frøene i vannet og la det stå i ca fem minutter. Rør og ta en stund. Hvis du ønsker en geleaktig drink, bør du la den lenger, hvis du ikke vil at det skal geleres, la det stå for en kortere tid. Deretter legger limesaft og lønnesirup og rør slik at alt blander.

Positive og negative effekter av og aspekter av chia frø

Som med alle matvarer, er det fordeler og ulemper ved bruk, ofte høre det sammen med inntak av mat i seg selv og ikke med bestemte matvarer. At man, for eksempel, vil øke energinivået på maten er noe universelt og ikke unikt for visse matvarer.

De positive effektene som anses å være knyttet til chia-frø, er for eksempel stabilisering av blodsukkernivå, forebygging av tarmproblemer og økende energinivå. Noen tror også at et positivt aspekt ved chia frø er at de er smakløse, noe som gjør det enkelt å legge dem til forskjellige retter, desserter og lignende. I noen tilfeller, enten ingen matlaging å spise frøene, men det er fullt mulig å strø dem over yoghurt, smoothie eller annen drikke.

De negative aspektene som sies å være knyttet til chia frø, er ting som å senke blodtrykket, få fortynnet blod, gassproblemer og oppblåsthet. Det har også vært en sammenheng mellom prostata kreft og inntak av chia frø.

Chia frø kan både forårsake og forhindre forstoppelse, avhengig av dietten din. For eksempel hvis du spiser en høy-fiber diett, er det mer sannsynlig at inntak av Chia frø bidra til forstoppelse, men hvis du spiser en lav-fiber diett kan det istedenfor være motsatt.

Allergi mot chia frø

Man kan være allergisk mot chia frø og deretter få en allergisk reaksjon når det konsumeres. Hvis du er allergisk mot sennep eller sennepsfrø, vær forsiktig med chia frø, da det i noen tilfeller er en sammenheng mellom disse allergiene. Det er imidlertid ikke så vanlig å være allergisk mot det, og om det er forskjellige grader av allergiske reaksjoner som oppstår.

De vanligste allergiske reaksjonene er indisert ved symptomer som kvalme, magesmerter, kløe, rennende øyner og diaré. Hvis du får disse symptomene, anbefales det at du slutter å spise chia frø. Hvis allergien er ekstrem, kan du oppleve symptomer som hevelse i halsen, smerte i lungene og lavt blodtrykk. Hvis du svarer på noen av disse måtene etter å ha tatt chia frø, bør du søke medisinsk hjelp.

 

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
91 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.3 / 5
Sist redigert: 2020-01-06 08:48:48