Johannesurt | Helsekost og informasjon

Det er veldig mye her i verden som har ganske uventede påvirkninger på oss. Det er mye der ute som sannsynligvis de fleste av oss går hele livet gjennom uten å vite noe om det. Mye av det blir jo reklamert ganske mye, spesielt av selskap som ønsker bare å tjene penger. Det er derfor du ser så mange vidunderkurer og lignende bli reklamert på tv, men som egentlig ikke har noen spesiell effekt, utenfor din egen lommebok. Så det er jo greit å passe seg for mange av de, og her skal vi definitivt ikke selge deg noe, dette er mer for informasjon, slik at du er forberedt på hva du skal kjøpe når du behøver det. Så det vi skal se på i dag er johannesurt, eller for å gi det sitt vitenskapelige navn; Hypericum perforatum. Noen av dere kjenner det kanskje med navnet prikkperikum.

Hva er det snakk om?

Som sagt, så er det kanskje noen av dere som allerede kjenner til dette, spesielt kanskje de av dere som ikke bor midt i byen, da dette naturligvis er en plante som vokser i hele Norge, fra syd og helt opp til Varanger. Så dette er noe som finnes overalt kan man si. Johannesurt, som vi skal kalle den fremover er en ganske gammel plante, i at dens effekter har vært kjent i over to tusen år, og den er kjent som en medisinplante faktisk. Den har faktisk vært kjent helt siden oldtiden og kjente menn som Hippokrates og Paracelsus har brukt denne planten, og fortalt om hvilke effekter den har. Så det har noe for seg, selvsagt så er det jo alltids noen som vil betvile dens egenskaper og påstå at det er bare for å lure folk. Men om en slik plante har overbevist folk i så mange år, tusenvis, så har den vel noen fordeler?

Hvordan ser den ut?

johannesurt blommeJohannesurt er jo som navnet tilsier, en urt, og det er en ganske stor plante, den kan vokse seg helt opp til 80 cm, og den har gule blader. Den har fem kronblader, som alle er altså gule, og stilken i enden er grå. Sannsynligvis så har du sett denne ute i skogen når du har vært på tur, den er jo ganske distinkt. Selv om du muligens ikke helt visste hva den het eller gjorde. Den vokser på sommeren, fra juli og utover sommeren. Og om du tror du har funnet en slik ute i naturen så er det en ganske enkel metode for å finne ut om det er johannesurt eller ikke. Om du gnir bladene mot din hånd og hånda blir rød så er det johannesurt. Det er fordi urten inneholder hypericin, og når det kommer ut, så blir du altså rød på fingrene eller hendene. Ganske enkel metode som sagt. Så vær på utkikk etter johannesurt når du er ute på en sommertur i skogen, kanskje du finner den. Det hadde jo vært ganske kult.

Hva brukes den til?

Her kommer vi tilbake til poenget vi forsøkte å få frem i avsnittet i begynnelsen. Fordi du har sannsynligvis sett reklamer på ulike urtekurer som skal hjelpe både med det ene og det andre, og om du har noengang forsøkt det, så har du også sannsynligvis blitt skuffet. Fordi som oftest fungerer det ikke som det skal, i hvert fall ikke som det blir reklamert. Og du får ikke verdi for pengene, og det er jo tross alt en ganske viktig del det. Johannesurt har blitt brukt i legemiddel i flere hundre år, på ulike måter, det er et faktum. Det til tross for at det faktisk ikke er gjort høykvalitative studier av planten. Det er kanskje fordi den har vært så lenge i bevisstheten til leger og lignende at de aller fleste stoler på den litt automatisk.
Det vil ikke si at det ikke er gjort studier i det hele tatt, fordi det er naturligvis feil å påstå. Men det har ikke blitt foretatt dyptgående analyser av den. Så det er her johannesurt skiller seg fra svært mange andre planter og urter. Fordi man har fått en bevist effekt på at den hjelper mot tungsinn, eller mild depresjon. Det betyr ikke at du skal gå ut i skogen for å finne den slik at du skal spise den, naturligvis ikke. Det innebærer at den blir brukt i medisin solgt reseptfritt på apotek. Den har samme effekt, bort i mot, som liknende antidepressiva tabletter som du får kjøpt på resept. Det er naturligvis visse tabletter som er enda sterkere og som kanskje har enda større effekt, men johannesurt er jo tross alt en naturlig plante, noe som hjelper ganske mye etter vår mening. Dette påstår vi fordi man da vet at det er ingen kjemiske tilsatte stoffer eller noe genmanipulert med den. Og for vår del, og vi vil tro for mange andre også, så er det ganske avgjørende, fordi man vet da at man i det minste får en ren medisin sånn sett.
Fordi det er naturligvis ikke ideelt å blande sammen ulike legestoffer og stoffer generelt, fordi man vet ofte ikke hvordan kroppen reagerer. Det er derfor mangelen på dyptgående analyser i johannesurt gjør det til en medisin hvor det kommer nye oppdagelser ganske ofte. Spesielt når man får mer og mer informasjon om den. Med tanke på at det er stor forskjell på kvaliteten av medisinen avhengig av hvordan den blir fremstilt gjør at det finnes visse utfordringer. Og måten som man har gjort det på i USA, som har hatt aller størst effekt, er ikke lov her i Norge, så slik sett så må man jo også forske på forskjellene, slik at man kan vite hvor ulikhetene er og hvorvidt om det har noe for seg å gjøre som man driver med i USA. Så visse problemer slik sett finnes jo, men det er jo klart at johannesurt blir brukt, noe som er hovedpoenget her, til bekjempelse av former for depresjon. Det er jo faktisk funnet hele fem ulike biologisk aktive substanser i johannesurt som har en eller annen form for antidepressiva effekt, noe som ikke er rent lite. Det viser til johannesurt potensielle effekt og kraft. Disse potensielt sett positive effektene er jo ganske viktige, spesielt i en hverdag hvor det virker som at flere og flere mennesker lider av en eller annen form for depresjon.

Potensielle bieffekter og andre problem

medisinDet at planten er naturlig og inneholder såpass mange potensielle substanser til å bekjempe depresjon er naturligvis svært positivt, men de samme stoffene kan også til dels være farlige i ulike situasjoner, og det er viktig å vite om akkurat det. Det beste er at du får akkurat denne informasjonen fra din lege eller fra apoteket, men om de utelater dette, så er det greit i det hele tatt å vite det. Det som er svært positivt med denne er at det er blitt vist at bruk av johannesurt har kommet med færre bieffekter enn hva andre lignende produkter har gjort. Så sånn sett så er det bedre å bruke johannesurt enn å bruke andre antidepressive legemiddel. Det forteller jo ikke hele historien, fordi det er som sagt slik at de kan ha en sterkere effekt, men til hvilken pris? Det er noe de aller fleste av oss må balansere, fordi det avhenger litt også på anbefalingen fra din lege. Men kjente og kanskje vanlige bieffekter er blant andre gastro-intestinale forstyrrelser, allergiske hudreaksjoner, trøtthet og rastløshet. Men som med mange legemiddel så er det vanskelig å peke på nøyaktig hvem som kommer til å lide av dette og hvem ikke. De aller fleste av oss reagerer forskjellig på ting, og johannesurt er nok ikke noe unntak der.
Det er også andre potensielle bieffekter som kanskje er litt mer alvorlige, som for eksempel fotosensitivitet. For de av dere som er usikre på hva de er for noe, så handler det om å være følsom mot lys, og det kan forekomme med bruk av johannesurt på grunn av stoffet hypericin, som nevnt tidligere. Men det skjer som oftest når det er snakk om høye doser. Andre effekter ved bruk er mani, psykotiske episoder og allergiske reaksjoner. Hvor ofte dette skjer er usikkert på grunn av manglende forskning, men du skal vite at det er en potensiell mulighet for det. Så det er viktig å tilpasse medisinen til de som ikke allerede lider av slike ting, som vi skal se litt på litt nedenfor. Det er dessverre slik at depresjon er vanskelig å kurere med kun medisiner, og det er mest for lindring og lettelse av sinn at det blir brukt. Fordi om man har depresjon så er det jo naturligvis underliggende psykologiske årsaker til at man føler seg slik, og ikke bare at man er lei seg og trenger en urt. Men siden johannesurt hjelper, enn så lite, så er det etter vår mening absolutt verdt et forsøk.
Generelt så skal ikke johannesurt gis til gravide eller til barn og faktisk så anbefales minstealderen på 18 år, siden man ikke helt er sikre på hva slags effekt den kan ha på barn. Om man ser på potensielle bieffekter som ovenfor, så er det jo klart at man ønsker å unngå å gi det til barn. Angående gravide og til ammende så er det rett og slett litt usikkert så det er årsaken til at det frarådes å brukes for dem. Men sånn er det for de aller fleste legemidler, at de ikke anbefales for gravide og ammende.
Det siste å se på er at det finnes en viss risiko å bruke johannesurt om du bruker andre medisiner. Slike interaksjoner er aldri ideelle fordi ofte så vet man ikke hvordan medisiner påvirker hverandre. Og det gjelder ikke kun for johannesurt, men som en generell regel. Men for johannesurt spesifikt så er det en viss risiko for alvorlige interaksjoner, spesielt om du bruker hjertemedisin eller kjønnshormoner. Men også her er ikke forskningen perfekt, så det finnes litt tvil på hva som egentlig skjer og hvordan farenivået ligger. Men det er viktig å vite det, og enda viktigere er det å prate med din lege, spesielt ettersom legen din kjenner til din helsesituasjon og vet hva som bør kombineres og hvordan du skal gå videre fremover. Det er spesielt om man merker at man ikke har hatt stor effekt ved bruken av johannesurt, eller om man ser store bieffekter, at man bør mistenke at interaksjon har skjedd. Det som er et problem er jo at johannesurt kan kjøpes reseptfritt og da har man dermed ikke nødvendigvis en kontroll med legen som kan si om du bør ta det eller ikke. Men det beste er nok å være informert så mye som mulig før man bruker legemiddel.

Til slutt

Johannesurt er uansett en svært spennende plante som har potensielt sett mange positive egenskaper ved seg, og forhåpentligvis så forsker man videre på det slik at man har et mye bedre bilde av dens effekter og hvor bra den er. Det kommer man nok til å gjøre, spesielt siden urten er såpass utbredt brukt og reseptfri, da er det også logisk at man vet så mye om den som mulig. Men den er spennende og kanskje noe for deg?

Sist redigert 22 november 2019
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
86 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.1 / 5