Tran med Omega-3 | Toppliste 2024

Det er et hav av hype og informasjon om fiskeolje tilskudd. Spørsmålet du kan spørre deg selv, vil være om det virkelig er verdt å ta det? Svaret på spørsmålet er definitivt JA! Nedenfor vil vi se på hvorfor fiskeleverolje, full av omega-3, er et utmerket valg for deg som person. Fiskeleverolje tilbyr et bredt spekter av helsemessige fordeler. Dermed er det utrolig nyttig for allmennheten og kan hjelpe alt fra idrettsutøvere til stillesittende mennesker. Kroppsbyggere og fysikere liker fiskeolje på grunn av de potensielle fordelene med kroppssammensetning, men nesten alle som ønsker å støtte folkehelsen, bør være interessert i de fine fettene fra fiskeolje.

Hvorfor bør du ta fiskeolje og hva er det bra for?

Fiskolje inneholder essensielle fettsyrer (EFA) som har vist seg å gi utallige fordeler. Fordi de er mest utforskede og viktige, vil vi fokusere på to viktige Omega 3- fettsyrer: EPA og DHA. Disse fettsyrene kalles "essensielle" fordi vi trenger dem for riktig funksjon, men kroppene våre kan fortsatt ikke produsere dem. Derfor må vi få dem gjennom mat eller kosttilskudd. Selv om det finnes en rekke EFA-tillegg, som linolje og andre oljer, er fiskeolje en av de beste tilgjengelige kildene.

 Som nevnt tidligere er fiskeoljens primære aktive komponenter EPA og DHA. I kroppen kan EPA og DHA lagres i tolagsmembranen av fosfolipid av celler for fremtidig bruk. Hvis du spiser nok EPA eller DHA, kan du vesentlig endre sammensetningen av fett som utgjør kjeksene til cellene dine. Dette kan ha en dyp effekt på prosesser som bruker de lagrede lipidene (katter).

 Av spesiell betydning er antioksidant og bevegelsesrelatert anti-inflammatorisk natur av EPA og DHA. Fordi høy intensitet trening og styrketrening forårsaker økt inflammasjon og oksidasjon, kan man redusere dette for å være nyttig for å forbedre treningsgjenoppretting. Selv om dette har kommet mer og mer, har forskningen ikke fullt ut undersøkt denne vinkelen av EPA og DHA subsidier. For folk som ønsker å bygge muskler, kan det også være interessant å vite at kosttilskudd av EPA og DHA har vist seg å støtte proteinsyntese og begrense nedbrytning av muskelprotein. Dette kan bety mindre muskelbrudd og mer muskelvekst.

 Hvordan hjelper EPA og DHA?

Den essensielle formelen for å få muskler er at frekvensen av proteinbalanse er syntesehastigheten minus graden av nedbrytning. Fordi EPA og DHA kan øke syntesen og redusere nedbrytningen, kan de tennes begge ender av lyset og bidra til å øke muskelbalansen til din fordel! I tillegg har EPA og DHA blitt foreslått for å støtte insulinfunksjonen og også støtte økt glukose- og fettabsorpsjon i muskelceller. Dette kan bidra til å målrette næringsstoffer til muskler i stedet for fett, noe som igjen kan føre til forbedret total kroppssammensetning og gi mer drivstoff til musklene under trening. EPA og DHA har også blitt foreslått for å øke hjerteutgang og slagvolum, som kan bidra til å støtte sunn blodgass og muligens øke ytelsen. Dette har imidlertid ikke blitt fullstendig testet ennå.

Ulike fiskeolje-kosttilskudd har forskjellige konsentrasjoner av EPA og DHA. For å få kropps- og muskelmetabolismen fordelene av disse to fettsyrene, sørg for å konsumere ca. 2-4g EPA og DHA i kombinasjon hver dag. Det er noen bevis for å ta fiskoljer med måltider, da det kan øke den anabole "høringen" av et måltid. I tillegg kan fiskeolje sammen med et måltid forbedre opptaket av fiskeolje, selv om dette først og fremst skal ses på som en personlig spekulasjon. Fiskeolje -PA spesielt har vist seg å fungere synergistisk med HMB for å redusere muskelprotein nedbrytning. Siden EPA kan forbedre muskelproteinsyntese, kan det også være hensiktsmessig å inkludere leucin, BCAA eller myseprotein, som også støtter proteinsyntese. Selvfølgelig kan du også spise fiskolje med de vanlige grunnleggende kosttilskuddene dine (for eksempel et multi-vitamin).

Kjøpe fiskeleverolje - Hva er den beste fiskeleveroljen og er det noen bivirkninger?

Moellers TranDet er mulig å kjøpe fiskeleverolje i en rekke nettbutikker. Det kan imidlertid være lurt å kjøpe fra en anerkjent aktør der du vet at produktene opprettholder et godt nivå. Den beste fiskeleveroljen som kan kjøpes, kan ikke besvares umiddelbart fordi alle mennesker er forskjellige og trenger forskjellige typer produkter for å optimalisere vår egen diett. Som regel anbefaler jeg kjøp av varemerketilskudd som kan gi laboratorieanalyser av sine produkter. Dette sikrer at det som står på etiketten, er det samme i flasken. Siden de fleste fordelene med fiskeleverolje er fra EPA og DHA innhold, bør du lete etter kosttilskudd som inneholder en høy konsentrasjon av disse fettsyrene. Videre bør du også ta en titt på andelen RDI du får når det gjelder vitamin A og vitamin D. Fiskeleverolje tolereres godt av de fleste, men det er noen bivirkninger som noen mennesker kan oppleve. Disse inkluderer alvorlig blødning hvis du tar en meget høy dose fiskeolje. Dette bør imidlertid være langt utover det som er anbefalt her. Dette skyldes evnen til leveroljen til å bryte ned blodproppene i høye konsentrasjoner. En liten prosentandel av mennesker er allergiske mot fiskeleverolje og bør ikke konsumere det. Den vanligste bivirkningen er gastrointestinal stress fra fiskeleveroljeforbruk. Mange mennesker opplever også ubehagelige rapids når de tar fiskeleverolje kapsler. Hvis det er tilfelle, prøv å bruke et produkt som har eterisk belagte kapsler, noe som bør redusere forekomsten av tøff rapsfrøolje. Du bør alltid snakke med legen din før du starter med et nytt kosttilskudd

Forskjellen mellom fiskeolje, fiskeleverolje og torskeleverolje

Fiskolje, fiskeleverolje og torskeleverolje er tre forskjellige typer oljer, men alle kommer fra fisk og har en lignende fettsyreprofil. Fiskolje er ekstrahert fra kjøttet av tunfisk, sild, torsk og andre oljerike fisk. Oljen er rik på omega-3 fettsyrer som EPA og DHA, men har ikke mye vitamin A eller D i seg selv. Torskeleverolje kommer i stedet fra torskelever. Fiskeleverolje er olje fra leveren fra forskjellige arter av fisk og ikke bare spesifikk torsk. Den har mindre omega-3, men er veldig rik på vitamin A og D. Den ble rutinemessig distribuert til barn på 1960-tallet som en kilde til vitamin D i Nord-Europa hvor sollys er begrenset i de lange vintrene. Tatt i betraktning de økte rapportene om vitamin D mangel Det er mye å snakke om at dette kan gjeninnføres.

Noen tar torskeleverolje om vinteren når de bruker mindre tid utendørs og dermed ikke produserer sitt eget vitamin D fra solen. Da bytter de til fiskeolje om sommeren for ikke å ta mer vitamin D enn de trenger og få mer omega-3. Tydeligvis inneholder torskeleverolje mindre EPA og DHA (ca. 8% EPA og 10% DHA) enn fiskeolje (ved 18% EPA og 12% DHA).

Til slutt, hvis du er ute etter mye EPA og DHA, er det en fiskeolje hentet fra havfiskekjøttet du bør velge. Vil du heller ha i EPA og DHA, men ønsker også å få deg i et tillegg på A og vitamin D, kan du i stedet fokusere på en tran fordi den inneholder alle elementene, om enn med litt mindre av EPA / DHA.

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
17 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5