Tranebær

Tranebær er unike på mange måter. Den friske og bitre, men likevel søte smaken, er en kombinasjon man ikke finner andre steder, og som på mange måter virker oppkvikkende. Den særegne intense fargen er også noe mange verdsetter, til bruk i alt fra desserter til drinker. Men tranebær har mer å by på enn en unik smak og farge. Det er også et bær med svært mange helsebringende egenskaper.

Arter

Tranebær vokser i store deler av verden, blant annet i Europa og i Nord-Amerika. I likhet med blåbær og tyttebær, er det en art innen lyngfamilien. Det finnes i hovedsak 4 ulike underarter av tranebær:

 • Vanlige tranebær (Vaccinium oxycoccus - utbredelse over hele den nordlige halvkule)
 • Amerikanske tranebær (Vaccinium macrocarpon - utbredelse i Nord-Amerika)
 • Småtranebær (Utbredelse i det nordlige Eurasia)
 • Vaccinium erythrocarpum (Utbredelse i det sørøstlige USA, Kina, Korea og Japan)


De tre førstnevnte artene er eviggrønne busker med høyde på ca 10 til 20 cm. Den sistnevnte mister bladene i vintersesongen. De har alle en blomst hvor kronbladene er bøyd tilbake. Dette gjør at griflene stikker frem, og kan minne om nebbet på en trane. Det antas at det er på grunn av dette bærene har fått navnet sitt.

Proppfull av helsebringende stoffer

Bærene er veldig sure i smaken, med pH i området 2,3 til 2,5. De er også fulle av fytokjemiske stoffer. Betydningen av fytokjemiske stoffer kan neppe overdrives. Det er kjemikalier planter produserer for å beskytte seg selv fra trusler som sopp, bakterier og insekter. Disse har også vist seg å ha en svært positiv effekt på mennesker. De styrker helsen og immunforsvaret. Enkelte av dem er også kraftige antioksidanter, som hindrer frie radikaler og hemmer aldringsprosessene. Flere av de fytokjemiske stoffene er også betennelsesdempende og noen har positiv innvirkning på hormonbalanser. Dette kan være svært viktig for folk som lever en hektisk hverdag, med mye stress.

Tranebær er videre en veldig god kilde til følgende:

 • Vitamin C
 • Kostfiber
 • Mangan
 • E-vitamin
 • K-vitamin
 • Kobber
 • Pantotensyre

 

Positive helseeffekter

Tranebaer skogenMed et høyt innhold av fytokjemiske stoffer, vitaminer, antioksidanter og mineraler, er det ingen overraskelse at tranebær har flere positive effekter på helsen. Det klassifiseres ofte som såkalt “supermat”. Noen av de viktigste positive virkningene bærene har er:

 • Bra for urinveiene: Å opprettholde god urinveishelse er viktig, særlig for kvinner, siden de er utsatt for blære- og urinveisinfeksjoner. Juice laget av tranebær kan hjelpe både kvinner og menn å opprettholde sunne urinveier, og unngå eller behandle infeksjoner. Proanthocyanidinene, som det er mye av i tranebær, hindrer E-coli-bakteriene fra å feste seg på blæreveggen og i urinveiene. På den måten beskytter den også nyrene mot infeksjoner, fordi urinveisinfeksjoner kan spre seg til nyrene hvis det ikke blir behandlet.
 • Magehelse: Naturlige ingredienser i tranebærene vil også hindre helikobacter pylori-bakterier fra å feste seg til magesekken. Det er disse bakteriene som ofte forårsaker magesår. Daglig inntak av tranebær vil dermed være en god beskyttelse mot denne lidelsen.
 • Styrker blodkar: Tranebær inneholder store mengder polyphenol, og vil derfor hjelpe til med å styrke hjertet og blodkar. Studier tyder på at tranebær kan ha tilsvarende effekt som rødvin, hvis det inntas daglig i moderate mengder. Det kan også bidra til en reduksjon i blodtrykket.
 • Bedre immunforsvar: Et glass tranebærjuice om dagen kan redusere sannsynlighet for å pådra seg forkjølelse og influensa, og kan også være med på å bekjempe det om man først har blitt syk. Den store mengden av C-vitamin i tranebær er hovedårsaken til denne virkningen.
 • Kilde til fiber: Tranebær er også en bra kilde til fiber, som er en viktig del av et sunt kosthold og hjelper en regelmessig fordøyelse.
 • Senker kolesterol: Kroppen vil beskyttes mot hjerteinfarkt, diabetes og fedme ved daglig inntak av tranebærjuice, siden tranebær er forbundet med reduksjon i oksidasjon av LDL-kolesterol.
 • For sunne tenner: Tranebærjuice kan gjøre det samme for tennene som det kan gjøre for urinveienes helse. Tranebærjuice hindrer bakterier i å vokse på tennene, og vil dermed være med på å forhindre hull.
 • Reduser risikoen for kreft: Undersøkelser støtter opp om at tranebær kan redusere risikoen for kreft. Det høye innholdet av antioksidanter antas å være noe av forklaringen.
 • Bra for huden: Å påføre tranebærjuice direkte på huden, har vist seg å kunne ha positive virkninger.

 

Tilberedning

Ren tranebærjuice vil av mange oppfattes som for bittert. Noen vil derfor være fristet til å tilsette noe sukker. Om man ønsker maksimal helseeffekt, er det likevel anbefalt å innta den helt naturlig. Presset juice fra ferske bær er også rikere på de mange helsebringende stoffene, en det man vil kunne finne på kartong i butikken. Jo ferskere bærene er, desto bedre. Om man kan få tak i bærene og lage juice av dem selv, vil man være sikker på at alle de essensielle komponentene vil bli beholdt. Den ferske smaken kan til og med være bedre enn det man får i butikken. Pass imidlertid på å vaske bærene grundig i varmt vann for å fjerne smuss eller kjemikalier.

Selv om tranebær er proppfull av helsebringende stoffer, bør de som med det meste også inntas med måte. Det finnes også noen negative effekter om inntaket blir for stort.

Alt med måte

Et av de mange stoffene man finner i tranebær kalles oksalsyre. Det finnes også i andre frukter og grønnsaker, som for eksempel rabarbra og spinat, og kan krystalliseres til oksalatsteiner i urinveiene hos enkelte. Dette kan resultere i dannelse av nyrestein. Av denne grunn bør personer som tidligere har hatt problemer med dette være særlig oppmerksom på ikke å overdrive inntaket av tranebær. Tilstrekkelig inntak av vann kan hjelpe med å forhindre problemer relatert til dette. Oksalsyrer forstyrrer også absorpsjonen av mineraler som kalsium og magnesium, som kan ha uheldige konsekvenser.

For stort inntak av tranebær kan også være risikabelt for diabetikere. Bærene inneholder noe sukker, som øker blodsukkernivået og kan forverre tilstanden. Å holde kontroll på blodsukkeret vil som alltid være viktig, og en kjent problemstilling, for de fleste diabetikere. Man bør selvsagt også søke råd hos legen i forbindelse med en velbalansert diett tilpasset diabetikere.

Inntak av tranebær kan også reagere med visse medisiner, hovedsakelig dersom det ikke tas som anbefalt. Warfarin er et av medikamentene som kan ha uheldige konsekvenser om det inntas sammen med tranebær. Warfarin er et blodfortynnende legemiddel, og det kan reagere med de bioaktive forbindelsene i tranebær, som kan føre til alvorlig blødning. Det anbefales generelt å rådføre seg med lege for en detaljert diett om man tar blodfortynnende medisiner, eller har hjerte-komplikasjoner.

Varianter og bruk av tilskudd

Tranebær kan inntas i mange ulike former. De mest vanlige formene er som juice, friske eller tørkede bær, eller som kapsler. Enkelte produsenter av naturpreparater kan ha en tendens til å overdrive de mange positive virkningene preparatene deres kan ha. Selv om mange av tranebærets positive egenskaper er grundig vitenskapelig dokumentert, er det fortsatt tilrådelig å også lytte til legens råd. Det er ikke garantert at tranebær er effektiv til å behandle alle medisinske tilstander de har vist seg å ha en virkning mot. Har man for eksempel en kraftig urinveisinfeksjon, er det tilrådelig å oppsøke lege, som trolig vil foreskrive en antibiotika-kur. Det er også viktig å følge instruksjonene som er gitt på pakningsvedlegg nøye. Ikke bruk mer enn anbefalt dosering. Informer helsepersonell om alle dine medisinske forhold og allergier hvis de foreskriver tranebærtilskudd for deg.For personer med en historie med nyrestein, diabetes, magesykdommer, skrumplever eller annen leversykdom, må helsepersonell være oppmerksom på dette for å være sikker på at det er trygt å ta tranebærtilskudd. Også for gravide og ammende mødre er det viktig å konsultere med lege før man benytter tranebær-supplementer. Tranebær kan passere inn i morsmelken og kan skade babyen.

For best mulig effekt av preparatene, samt å unngå potensielle uønskede bivirkninger, anbefales det følgende for personer som tar tranebær-preparater daglig:

 • Drikk rikelig med væske, helst vann.
 • Tyggetabletter må tygges, ikke svelges hele.
 • Ikke bruk forskjellige former for tranebær-kilder samtidig, ettersom det vil være vanskelig å holde oversikt over det totale inntaket, og risikoen for overdosering øker.
 • Ring medisinsk personell dersom tilstanden som behandles med tranebær ikke forbedres, eller forverres under bruk av produktet.
 • Oppbevar tranebær i en lukket beholder som angitt på etiketten, borte fra varme og lys.
 • Hopp over doser man har glemt å ta, hvis det nesten er tid for neste planlagte dose.


Tranebærtilskudd kan ved feil bruk forårsake enkelte bivirkninger, og man bør enten slutte å bruke tranebær, og vurdere å oppsøke medisinsk hjelp, dersom man utvikler noen av disse bivirkningene:

 • Utslett eller kløe
 • Vanskeligheter med å puste
 • Hevelse i ansikt, tunge eller hals
 • Oppkast
 • Alvorlige magesmerter
 • Smertefull eller vanskelig vannlating
 • Rosa eller rød urin

 

Kapsler, hele bær eller juice?

Tranebær-piller er mer konsentrerte enn tranebær-juice, men taes selvsagt også typisk i mye mindre mengder. Så det totale inntaket bestemmes ikke nødvendigvis av hvilken form man inntar det i. Det blir derfor litt smak og behag, hva man foretrekker. For overvektige som ønsker å passe på kaloriinntaket, kan tranebær-piller være et bra alternativ, ettersom de inneholder lite kalorier.

Sammenlignet med de friske tranebærene mangler tørkede tranebær mange av de viktige næringsstoffene. De har en ernæringsprofil som er mer som godteri, og bør derfor spises i moderasjon. De har en høyere kalorimengde enn friske bær, siden produsentene typisk tilsetter sukker for å mildne den bitre smaken i bærene. Hver kvart kopp inneholder om lag 150 kalorier. Tørkede tranebær bør derfor bare brukes som en tilsetning. Det passer for eksempel meget bra som en smakstilsetning i salater og i enkelte desserter.

Det er også verdt å merke seg at enkelte studier tyder på at å ta isolerte næringsstoffer fra tranebær i kosttilskudd generelt ikke ser ut til å ha de samme helsemessige fordelene som å spise ferske bær. Det kan derfor være en fordel å inkludere tranebær på en naturlig måte i det daglige kostholdet, for best mulig effekt.

Tranebær i et regelmessig kosthold

Ferske tranebær er både friskt, sunt og godt. Ferske tranebær kan imidlertid være en utfordring å få tak i. Heldigvis kan friske bør fryses for så å tines og benyttes ved behov. Noen anbefalte måter å innlemme tranebær i et regelmessig kosthold inkluderer:

 • Lag smoothies med ferske tranebær. Bland gjerne med et utvalg andre frukter, bær og grønnsaker. For overvektige, som bør holde et øye med kaloriinntaket, anbefales det å ikke tilsette ekstra sukker. Det er mye fruktose i både tranebær og andre frukter.
 • En kalorifattig tranebærsaus kan være et glimrende alternativ å servere til grillet kylling eller fisk.
 • Bland ferske tranebær med vanlig yoghurt, og eventuelt andre frukter, urter eller krydder av eget ønske, og frys til en saftis.
 • Friske tranebær kan blandes og legges til enhver salsa-oppskrift. Det gir en ekstra spiss i smaken, og gjør salsaen sunn og god.
 • Frys friske hele tranebær og bruk som isbiter i cocktailer, vann eller iste.
 • Lag syltetøy eller gele av tranebærene. Dette kan benyttes omtrent som man ville gjort med tyttebærsyltetøy. Om man blander i eple og sitron gir dette en ekstra sødme og syrlighet som passer bra til de bitre tranebærene.
 • Lag te av tranebærene.
 • Lag en kompott av tranebærene. En frisk og sommerlig dessert, perfekt etter et tungt måltid. Server gjerne med vaniljesaus eller melk og sukker.
 • Bruk som tilsetning i kaker og annet bakverk.
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
74 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.1 / 5
Sist redigert: 2020-01-15 13:43:46