Aminosyrer

Aminosyrer er livets byggesteiner. Fra et vitenskapelig perspektiv er de en organisk forbindelse som inneholder både et karboksyl (-COOH) og en aminogruppe (-NH2). Aminosyrer binder sammen for å danne lange kjeder kjent som proteiner. I trening har det blitt stadig mer vanlig med tillegg av aminosyrer i tillegg til det vanlige proteinpulveret. Så la oss ta en nærmere titt på dette spennende emnet.

Aminosyrer, EAA, BCAA, essensielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer. Ja, listen kan sikkert gjøres mye lenger når det gjelder begreper som angår aminosyrer. Dette er imidlertid svært forståelig hvis du forstår den enorme effekten av aminosyrer på kroppene våre. Hvis vi ignorerer tenner og bein, består det meste av kroppen av protein. Faktisk er protein det nest vanligste stoffet i kroppen etter vann. Uten aminosyrer ville det ikke være noe protein for å bygge det menneskelige kjøttet i kroppen (blod, muskel, kropp, hud, hår, etc.).

 Proteinmolekyler består av en kombinasjon av aminosyrer som er koblet fra ende til ende for å danne lange kjeder, spiraler, sfærer eller forgrenede strukturer. Selv om det er mange aminosyrer i naturen, brukes bare 20 i kroppen til å bygge proteiner. Omtrent halvparten av disse syntetiseres naturlig av kroppen (ikke-essensielle aminosyrer) og resten kommer fra maten du spiser (essensielle aminosyrer). Den type protein som produseres av kroppen, bestemmes av antall, rekkefølge og rekkefølge av aminosyrer som er koblet sammen.

 Visste du også at hormoner, enzymer, nevre transmittere og antistoffer er laget av aminosyrer? Aminosyrer har faktisk mange effektive områder i kroppen, og det er tusenvis av forskjellige grener. Faktisk er det over 1600 basale proteiner i kroppen, og alle er laget av unike kombinasjoner av aminosyrer. Dermed er tilgjengeligheten av aminosyrer til kroppen svært viktig og har stor innflytelse på helse og velvære. Så hvordan velger du riktig aminosyre og trenger du tillegg med aminosyrer? I denne veiledningen vil vi finne ut mer om aminosyrer og hjelpe deg som besøkende til å finne de beste produktene. Vi vil også vurdere forskjeller samt sammenligne EAA (essensielle aminosyrer) med BCAA (forgrenede aminosyrer). Etter å ha lest denne artikkelen håper vi at du har fått forståelse for aminosyrer og vet hvilke roller de har i kroppen din.

Hva er aminosyrer?

I naturen finnes det 700 forskjellige typer aminosyrer. Nesten alle av dem er a-aminosyrer. De har blitt oppdaget i bakterier, sopp, alger og forskjellige andre planter. Aminosyrer finnes også i fri form. aminosyrerDet er 20 svært viktige aminosyrer som er avgjørende for livet fordi de inneholder peptider og proteiner og er kjent for å være byggesteinene for alle levende vesener. De er en del av levende celler hvor de brukes til proteinsyntese. Det er også mange uvanlige aminosyrer som er en del av plantefrø der de ikke er avgjørende for den modne planten. I stedet er de vant til å avverge rovdyr ved blant annet å slippe ut giftstoffer eller bruke andre ubehagelige egenskaper for å hjelpe visse plantearter å overleve. Aminosyrer kalles vanligvis muskler byggeklosser eller muskelbyggende proteiner. I treningsstudioet har BCAA, forgrenede aminosyrer blitt svært populært i det siste. Omtrent 20% av menneskekroppen består av protein. Det spiller en viktig rolle i alle biologiske prosesser og aminosyrer er byggesteiner i form av sammenhengende kjeder kalt peptider eller polypptyper. Det ville imidlertid være dumt å si at aminosyrer bare er gode for en ting. Faktisk fyller de en rekke roller og funksjoner i kroppen. Dette er alt fra å støtte metabolsk funksjon, beskytte hjertet, samt gi en energikilde når det trengs. I tillegg til de positive kropps- og vekst påvirkningene til disse aminosyrene, kan det også nevnes at uten alfa-aminosyrer kan en person oppleve tretthet, irritasjon, hormonell ubalanse og noen ganger til og med depresjon.

Ulike typer aminosyrer

Det finnes to hovedtyper aminosyrer: essensielle og ikke-essensielle. Disse kan videre deles inn i en tredje gruppe: betingelsesmessig viktig fordi de ikke alltid er avgjørende. Imidlertid vil vi nedenfor regne disse som ikke-essensielle. De essensielle aminosyrer er: histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin. Den ikke-essensielle er: alanin, arginin, asparaginsyre, cystein, glutaminsyre, glutamin, glycin, prolin, serin, tyrosin, asparagin og selenocystein. Essensielle aminosyrer kan ikke syntetiseres av kroppen. Disse må bli konsumert gjennom kostholdet vårt - fra mat vi spiser eller kosttilskudd vi tar. Ikke-essensielle aminosyrer er omvendt. Disse blir naturlig syntetisert av kroppen. Disse kan noen ganger betraktes som "mindre" viktige. Men de er alle viktige på sin egen måte, og alle har forskjellige formål. Betingede essensielle aminosyrer er en klassifisering av "ikke-essensielle" aminosyrer som kan tømmes under intensiv trening, sykdom eller stress. Noen ganger kan evnen til å fylle hensiktsmessige nivåer av aminosyrer begrenses, noe som fører til potensielle helse- og resultatkonsekvenser. Glutamin, tyrosin og arginin er alle populære eksempler på betingede essensielle aminosyrer som vanligvis omfatter kosttilskudd av en person kroppsbyggere mye.

BCAA & EAA - Forskjeller og likheter

Når det gjelder aminosyrer, er det vanligvis et spørsmål som alle spør. Dette spørsmålet har blitt diskutert tusenvis av ganger, og det er mye informasjon tilgjengelig om emnet. Selvfølgelig er spørsmålet hva som er best mellom BCAA og EAA. Det er mange kosttilskudd på markedet som er klassifisert som forgrenede aminosyrer, men det er også mange kosttilskudd klassifisert som essensielle aminosyrer. Hvilket er mest verdt å kjøpe? Skal man bruke begge eller gjøre det arbeid å velge en og slippe den andre? Får du EAA ved å ta BCAA?

Grenadinosyrer - BCAA

on bcaaGrenadinosyrer (BCAA) består av de essensielle aminosyrene valin, leucin og isoleucin. BCAA er nødvendig for å opprettholde muskelvev og for å opprettholde oppbevaring av muskelglykogen. De kan også bidra til å forhindre muskelbrudd under trening. Studier har vist at BCAA tilskudd kan øke mengden av nitrogen som er lagret i musklene, noe som kan minimalisere tap av muskelmasse etter intensiv trening og kosten. Det reduserer også utvisningstiden samtidig som det bidrar til å øke muskelveksten og reparasjonen av muskelmasse. I motsetning til vanlige aminosyrer metaboliseres BCAA til muskelen i stedet for i leveren og må konsumeres fra kostholdet. Mens aminosyrer har en rekke roller og funksjoner i kroppen, tyder sterke bevis på at BCAA spiller en viktig rolle i å opprettholde muskelvev og proteinsyntese. Dette er perfekt hvis du trener for muskeløkning eller utholdenhet.

 Mange tror at BCAA øker muskelvekst, gjenoppretting og evne til å utholde tretthet. BCAA er spesielt populært for folk som gjennomfører svært høy intense aktiviteter. Dette på grunn av evnen til å beskytte muskelvev, samt gi øyeblikkelig energi om nødvendig under intense treningsøkter. BCAA kan være bedre for utholdenhetstrening fordi de faktisk kan brukes som drivstoff (i motsetning til andre aminosyrer). De har også vist seg å redusere en intensiv tilstand som kalles sentral utmattelse. Vær oppmerksom på at det er bare tre av de åtte essensielle aminosyrene som kroppen trenger for å vokse og reparere muskler og dermed gjenopprettes optimalt fra trening.

Essensielle aminosyrer - EAA

Essensielle aminosyrer (EAA) er nødvendig for å bidra til å bygge nye muskelvev, så vel som for å hjelpe til med reparasjon av celler som oppstår når musklene er i aktivitet. De er "essensielle" fordi kroppen ikke kan produsere dem selv. Dette betyr at alle essensielle aminosyrer må komme fra maten eller fra kosttilskudd. For de som er involvert i intensiv trening, kan kosttilskudd hjelpe deg med å få flere EAAer for å møte kroppens behov. De viktigste essensielle aminosyrer som kreves av kroppen (noen av disse er inkludert i BCAA) L-leucin, L-isoleucin, L-valin, L-lysin, L-fenylalanin, L-treonin, L-histidin, L-metionin og L- tryptofan. Hvis du ikke får nok av disse essensielle aminosyrene vil ikke kroppen være i stand til å absorbere protein fra proteinkilder du forbruker fullt som det ellers ville ha gått av. Kalorioverskottet fra proteinet kan i stedet lagres som fett. Kravet på et balansert antall aminosyrer i dietten er bare viktig for kroppen din for å absorbere alle proteinene du stapper i deg.

 Så hva er forskjellen mellom BCAA og EAA egentlig? Vel, BCAA består bare av tre av de åtte essensielle aminosyrene, som hovedsakelig brukes til vekst, muskelreparasjon og optimal gjenoppretting fra trening. BCAA, derimot, er ikke et komplett protein som EAA er. EAA er pålagt å initiere full proteinsyntese. Det som kan være interessant å vite er at selv EAA inneholder BCAA, men vanligvis i en mindre mengde. Studier har vist at EAA er bedre utnyttet når det tas før trening. Samtidig viser studier også at BCAA er den mest trengte etter trening fordi den akselererer utvinningen. For å oppsummere dette avsnittet, anses det som en god ide at du som styrketrener vil sikre at du har nok forgrenede aminosyrer så vel som essensielle aminosyrer. Hvis du har problemer med å få nok av kostholdet ditt, kan det være gunstig å investere i kosttilskudd. Sørg for at du får EAA før trening og BCAA etter trening.

Mat som inneholder mye aminosyrer

De fleste aminosyrene vi trenger, kan bli konsumert direkte fra kostholdet vårt. Avhengig av din livsstil og tilgjengelighet på bestemte matvarer, kan det noen ganger være en utfordring å konsumere riktig mengde og variasjon som trengs for å opprettholde nivået av aminosyre nivåer. Noen eksempler på matvarer som inneholder mange aminosyrer for å komme i gang, inkluderer følgende:

meatRødt kjøtt - Lunt kjøtt, spesielt rødt kjøtt som biff, er fullt av aminosyrer. Det kan også være verdt å nevne at magert kjøtt generelt har høyere proteininnhold enn tettere alternativer. Vurder ulike varianter som kalv, spill eller mer eksotiske valg som elg for å holde kostholdet spennende. Rødt kjøtt inneholder også mye sink og jern.

Fugl og fisk - Hvis du ikke er en fan av rødt kjøtt, er fugl og fisk et utmerket valg. Disse er begge pakket med aminosyrer. Kylling og kalkunbryst er populære eksempler når det gjelder fuglealternativer. På fiskesiden har vi for eksempel tunfisk, laks eller kveite, som alle er veldig proteinrike. Ved å spise fugler får du også mye magnesium.

Meieri - Egg har en fantastisk aminosyreprofil og er virkelig en god mat på så mange nivåer. Jeg tenker på alt fra pris til smak, samt hvor mange forskjellige retter og alternativer du kan tilberede egg til. Den flytende eggehvite produserer også mer eller mindre rent protein med en meget liten prosentandel av fett og karbohydrater. Den eggehvite anses av mange for å være den gylne standarden for protein.

Whey protein - er en annen melkeproteinkilde, som inneholder et komplett utvalg av aminosyrer. Det er naturlig rik på BCAA og glutamin, noe som gjør det perfekt for aktive mennesker, spesielt de som utfører styrke eller utholdenhetstrening.

Oster og yoghurt - er også gode kilder til protein. Den fettfattige sorten produserer generelt mer protein per gram og kan derfor være et godt alternativ hvis det primært er proteinet du leter etter. Keso / Kvarg er også et godt alternativ, og har blitt ekstremt populært de siste årene. Dels fordi det inneholder mye protein og ganske lite kalorier, delvis fordi det er så lett å komme inn og ikke trenger noen direkte forberedelse.

Andre alternativer - Hvis du ikke spiser kjøtt eller melkeprodukter, har du en litt større utfordring foran deg for å få alle de aminosyrene du trenger. Det er imidlertid viktig å vite at det absolutt ikke er umulig. Det finnes en rekke store aminokilder som gir alle de aminosyrene du trenger - ingen dyr eller meieriprodukter er i sikte. Noen av disse alternativene er quinoa og soyaprodukter som kroppen trenger å vokse og reparere muskler og dermed gjenopprette optimalt fra trening.

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
127 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5
Sist redigert: 2020-01-06 08:48:48