Taurin

Taurin er en aminosulfonsyre, men det er vanligvis referert til som en aminosyre, en kjemikalie som er en nødvendig byggestein av protein. Noen tar Taurin-tilskudd som et middel for å behandle for eksempel hjertesvikt (CHF), høyt blodtrykk, høyt kolesterol (hyperkolesterolemi) og cystisk fibrose. Andre anvendelser inkluderer epilepsi, autisme, ADHD, øyeproblemer (retinale sykdommer), diabetes og alkoholisme. Det brukes også til å forbedre mental ytelse og som en antioksidant. Ønsker du å vite mer, vennligst les mer nedenfor. Vi har også tatt vare på å notere noen av de beste Taurin-tilskudds-markedet.

Hva er taurin?

Taurin ble først oppdaget av to tyske forskere Friedrich Tiedemann og Leopold Gmelin i 1827. De ga sin oppdagelse navnet Taurin nettopp fordi det var i gallen til en okse de fant der og på latin kalles bull "Taurus". Taurin er en aminosyre som er helt ufarlig, det er bra for hjertet og blodsystemet. Mange dyrearter, inkludert mennesker, danner selve taurinen i kroppen, men ikke alltid i tilstrekkelig mengde. Noen dyr, som katter, er ikke i stand til å lage sine egne taurin, men må svelges det gjennom mat, fordi det er vanligvis oppnevnt taurin i næringsinnholdet i kattemat. Hvis du har en katt, kan du dele dine Taurin-kjøp. Katter som ikke får i seg nok mengder taurin, risikerer å bli blind.

 Taurin finnes naturlig i animalske produkter, hovedsakelig i rødt kjøtt, fisk og meieriprodukter. Selv noen grønnsaker inneholder taurin, men det er i så små mengder at det neppe er i stand til å fylle dagsbehovet av et menneske. De som spiser et normalt kosthold, innta ca 40-400 mg taurin per dag, men i studier av kosttilskudd har blitt testet ved doser opp til 6000 mg uten problemer. De fleste såkalte sportsdrikker, eller energidrikker, inneholder taurin som den mest effektive komponenten. Forgjengeren, foreslår Thai-laget Red Bull at selv i navnet, bull, bull, Tyren, taurin og logo. Kanskje det er derfor det dukket opp rykter som sirkulerer til tider, ville at taurin produseres fra urin utdrag fra okser. Det er ikke slik det er. All taurin solgt som kosttilskudd og i energidrikker er syntetisk produsert. Mange tar taurin som kosttilskudd, enten av medisinske grunner eller som ytelses forbedrer for idrettsutøvere.

Fordeler med Taurin

Taurin finnes i flere forskjellige organer og har et ganske bredt spekter av funksjoner.muskler

  • Lag den rette hydrering og elektrolyttbalansen i kroppens celler.
  • Ta med gallesalter, som spiller en viktig rolle i fordøyelsesprosessen.
  • Regulere mineraler som kalsium inne i cellene.
  • Hjelp med generelle oppgaver i sentralnervesystemet og øynene.
  • Regulerer immunforsvarets helse- og antioksidantfunksjon.

Taurin sine medisinske effekter

Siden taurin er en viktig, det vil si en nødvendig aminosyre for kroppen vår, kan kroppen til friske personer produsere det minste daglige kravet. Det kan være nødvendig med høyere doser for enkelte personer under visse omstendigheter. For eksempel kan det være nødvendig for personer med hjerte- eller nyreproblemer, det vil si babyer som har blitt for tidlig. Studier har vist at når en mangel oppstår under selve utviklingsfasen, kan det oppstå alvorlige symptomer som nedsatt hjernefunksjon og diabetes.

Taurin kan også redusere blodsukkernivået hos diabetikere, samt redusere hjerte risiko. Vitenskapelige studier har vist sammenheng mellom høye nivåer av Tinius og signifikant reduksjon i antall dødsfall forårsaket av hjertesykdom.

diabetesSelv reduserte kolesterolnivåer i blodet kan oppdages, så vel som reduksjon i blodtrykk. I sistnevnte tilfelle er årsaken noe uklar ennå, men mange påpeker at det er to faktorer som påvirker. Delvis reduserer taurin blodkarets vegger motstand mot blodstrømmen, og at det påvirker nerveimpulser i hjernen som forårsaker at blodtrykket stiger.

 I en studie undersøkte man personer med type 1-diabetes som fikk to ukers tilførsel av taurin. En signifikant minking av stivheten i blodkarene ble oppdaget. Dette, vil tilsynelatende øke hjertets potensiale til å pumpe blodet rundt i kroppen. I en annen studie fikk en gruppe av overvektige personer 3 gram Taurin per dag i syv uker. Et vekttap ble oppdaget, og i tillegg redusert risikoen for flere hjertesykdommer faktorer. Studier har også vist redusert risiko for betennelse og aterosklerose, noe som også reduserer risikoen for hjertesykdom.

Hos mennesker er redusert taurin-produksjon vanligvis sett på som hjertebank, men det påvirker også leverfunksjonen. Taurin er også aktivt i nervesystemet hvor den fungerer som en nevrotransmitter, ved å interagere med glysiner system, som også glutamat og GABA inngår. Glutamat eller glutaminsyre inngår naturlig som en del av diettens proteiner. Det er en naturlig forekommende aminosyre som brukes som smakforsterker. Glutamat i mengder som brukes i matvarer utgjør ingen risiko for helse.

 GABA er den engelske forkortelsen for gammaaminosmørsyre. GABA er et av signalene som overfører kortvarig minneinformasjon til langtidsminne. Alkohol kan forandre substansen balansen til de andre neuro-transmittere, slik som glutamat og taurin, noe som gjør transport mellom kort- og langtidshukommelse mer eller mindre slutte å fungere.

 Det er ennå ikke vitenskapelig bevist, men taurin synes å ha en positiv effekt på reguleringen av hjernens volum, samt gi beskyttelse mot glutamat eksitotoksisitet, dvs. død av nerveceller. Taurin synes også å ha en positiv effekt på kroppens væske og elektron balanse, den såkalte omreguleringen, men igjen er det ingen avgjørende vitenskapelige studier tilgjengelig. Videre deltar taurin i kalsiummetabolismen, som styrker bein og reduserer risikoen for hypokalsemi, dvs, lav-kalsium, hyperkalsemi, økt kalium nivå i blod og rakitt. Rakitt er også kjent som engelsk sykdom, en sykdom som er avhengig av vitamin D-mangel og påvirker hovedsakelig barn. Sykdommen fører til et mykt og misdannet skjelett. Også her er det først og fremst taurinens positive egenskaper på kroppens kalsiumoppbygging som spiller inn. Taurin har et overraskende bredt spekter av bruksområder i kroppen. For eksempel anses det å påvirke både syn og hørsel positivt i flere populasjoner. I en studie på mennesker ble 12% av deltakerne helt avviklet med hørselshemmede i forbindelse med hørselstap.

 Taurin finnes også i store mengder i øynene. Forskning har vist at øyeproblemer kan oppstå når disse oeganivåene begynner å synke. Økte konsentrasjoner antas å forbedre øyevisjon og helse. Fordi taurin har en effekt på muskelsammentrekningsevnen, dyre tester som har blitt gjort som viser reduksjonen av anfall og at taurin kan bidra til sykdomstilstander slik som epilepsi.

 Endelig virker taurin i stand til å beskytte leverceller fra frie radikaler og toksiner. En studie viste at 2 gram Taurin 3 ganger daglig reduserte markører for leverskade og redusert oksidasjonsspenning. Imidlertid er det nødvendig med ytterligere tester.

Taurin som ytelsesforbedring

Forskningsresultater viser følgende.

  • Dyreforsøk har vist at musklene kan jobbe hardere og lengre.
  • Øker muskel evne til å kontrakt og produsere styrke hos dyr.
  • Forstyrrelse av rester som ellers fører til tretthet og muskelkramper hos mennesker.
  • Beskytter musklene mot celleskader og oksidativt stress hos mennesker.
  • Øk fettforbrenningen under menneskelig aktivitet.

Hos mus, tretthet og muskelskade redusert under trening.

 I en studie av aktive idrettsutøvere som fikk tilførsel av taurin, opplevde økt aktiv evne. Løpere og syklister opplevde energi lenger før de ble trette. En annen studie så på evnen til å redusere muskelskade. Deltakerne ble plassert i en muskelskadelig vektløftemaskin. Resultatet viste at markørene for skade og muskelmasse var brukt. I tillegg er taurinens evne av å brenne fett for vekttap vist i en test på syklister. Deltakere som fikk en dose på 1,66 gram taurin økte fettforbrenningen med 16%.

Taurin bivirkninger, sikkerhetsrisiko og doping

Ifølge de beste tilgjengelige kildene har taurin ingen kjente bivirkninger når det tas i foreskrevet mengde. Selv om det ikke er noen direkte link til taurin, bør det nevnes at det har vært et par dødsfall blant idrettsutøvere i Europa knyttet til forbruket av energidrikker med taurin og koffein, noe som tillot enkelte land å begrense eller helt forby salg av taurin.

Dødsårsakene er ikke helt klare, de kan også skyldes bruk av svært høye doser koffein eller ved bruk av andre stoffer. Som med alle aminosyrebaserte kosttilskudd, kan de som har nyreproblemer få store konsekvenser. Taurin er ikke inkludert i WADAs dopingliste for 2017.

Taurin Dosering

Den vanligste dosen er 500-2000 mg per dag. Grensen for toksisitet er betydelig høyere. Forskning har vist at doser på opptil 3000 mg per dag for en hel levetid er fortsatt trygge. Ekstremt få kosttilskudd kan gi så mange helse- og ytelseseffekter til en så lav pris - men såkalt taurin selv av forskere for supermolekylet.