Hamp protein - Et vegetarisk supertilskudd 2024

Mens hamp egentlig ikke betraktes som det beste proteinet av mange ernæringseksperter, fremhever flere studier mange lovende aspekter av den grønne planten som har begynt å dukke opp. Mengden tilgjengelige aminosyrer tilgjengelig i hamp er den mest imponerende av plantebasert proteinpulver og tilbyr et fristende alternativ til whey protein. I tillegg til de mange essensielle og ikke-essensielle aminosyrene inneholder hamp isoleucin, leucin og valin forgrenet aminosyrer. Hampprotein, lik vassle, har vist en bemerkelsesverdig evne til å øke serumantoksydantene i tillegg. Hamp proteinpulver er et veldig godt vegetarisk og vegansk alternativ.

Testvinnare - Bästa Hampprotein 2024

Här är en överblick över årets bästa Hampprotein.

  1. Superfruit Hemp Protein
  2. Hampprotein, 400 gram

Hva er hampprotein?

Hamp er et ettårig hekkeanlegg, avhengig av hvor den vokser, kan variere i maksimal drivhushøyde fra to til fire meter, hvorav den kortere er den nordligste voksende arten. Hamp ble en viktig plante på et tidlig stadium. Den siste delen av sitt latinske navn, sativa, betyr bare dyrket eller nyttig. Det var antagelig i Sentral-Asia at hampen først vokste, og det var også her nytten til planten ble oppdaget og de begynte å vokse den. I det gamle Kina ble hamp brukt til fremstilling av medisiner, sko, klær og papir. Arkeologiske funn viser hampkultivering i Sverige allerede på 200-tallet. Senere, i middelalderen, ble hamp dyrket og brukt hovedsakelig til fremstilling av tau, vesker, telt, sengetøy, klær og mer.

Dermed var det hovedsakelig hampens lange fiber, hvorav mange var viktige for sivilisasjonen, noe som gjorde det til en viktig kulturell plante, men den oppdaget også sin medisinske nytte tidlig. Det var de fete rike fruktene, hampfrøene, faktisk en steinfrukt som ble brukt og i det 19. hundretallet inneholdt nesten alle medisiner som ble produsert i Europa og Amerika hamp. Faktisk ble verdens første bibel og dermed også den første boken i verden ble trykt på papir laget av hamp.

hempplantsOver tid ble det også oppdaget at hamp også hadde narkotiske egenskaper. Av de tørkede bladene produseres marijuana og hash fra blomsten. Hamp-planten sine narkotiske effekter betydde at mange av de landene hvor hamp dyrking tidligere hadde vært ansett som en viktig del av landbruksindustrien gjorde dyrking og import av hamp fullstendig forbudt.

 I Sverige, fra 1945 til 1961, ble det gitt statsstøtte til utarbeidelse av hamp. Ti år senere, i 1971, var hampkultivering helt forbudt i Sverige, med hjelp av hamp som et stoff, men siden 2006 er det lov igjen. Imidlertid er det bare såkalt industrielt hamp og innehavere trenger godkjente tillatelser.

Er det lov å konsumere hampprotein?

Spørsmålet er relevant fordi hamp er forbudt og klassifisert som et narkotika. Men hampprotein er helt lovlig og også det mest nyttige vegetariske naturproduktet vi kjenner til. Spesielt for de med høyt aktivitetsnivå kan og bør bruke hampprotein. Delta-9-tetrahydrocannabinol, anses THC å være stoffet som utgjør 70-100% av de viktigste reumatiske effektene ved bruk av cannabis, funnet i svært liten mengde i hampfrø. Du vil ikke føle noen virkninger med mindre du overdoser og er ekstremt følsom overfor THC. Noen er bekymret siden det har blitt funnet at THC er i hampeprotein, ville resultere i en positiv narkotikatest. En studie publisert i november - desember 2001 fra Journal of Analytical Toxicology imiterte daglig hamp forbruk og undersøkte THC metaboliske nivåer. Studien viste at urin-THC-metabolitter forblir lave, selv etter langvarig bruk. Konklusjonen var at forbrukeren som bruker den gjennomsnittlige daglige dosen av hamp, ikke blir utsatt for risikoen for å bli testet positivt på en narkotikatest.

Hampfrø – Hampens næringsrike frø

Hamp frø inneholder så mange viktige stoffer, det selges som et kosttilskudd uten tilsatte stoffer, men det brukes også som tilsetning til andre kosttilskudd for å forbedre næringsverdien. I tillegg til å være veldig næringsrik, har kosttilskudd laget av hampfrø andre fordeler. Det inneholder ingen syntetiske stoffer i form av farge eller aromastoffer. Den inneholder ikke laktose eller andre animalske produkter, det vil si det er et rent vegetarisk naturprodukt.

 Hva inneholder hampfrø som gjør det så nyttig? Her er en gjennomgang:

Høyt fiberinnhold - Gælder hovedsakelig for bruk av uthellede hampfrø. Fiber er et karbohydrat som ikke fordøyes i fordøyelsesprosessen, men er ett viktig komponent for å sikre normal tarmfunksjon og redusere faren for forstoppelse. Fiberrike produkter bidrar også til å holde blodfettnivåene lave og stabile, samt å øke metningen. De som vil holde vekt, kan derfor dra nytte av fiberrike matvarer.hempseeds

 Høyt innhold av Omega-3 - Omega 3 er en flerumettet essensiell fettsyre. Det betyr at kroppen trenger dem, men som den ikke kan skape selv. Derfor må vi levere disse via det vi spiser. Det finnes forskjellige typer omega-3 fettsyrer; DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre) blir ofte kalt fiskeolje fordi de finnes i fisk og sjømat, mens ALA (alfa-linolensyre) avledet fra planter, og er tilgjengelig i hamp. En fordel med ALA er at kroppen kan omdanne ALA til EPA og DHA i små mengder om nødvendig. Den omvendte, konvertere EPA eller DHA til ALA, klarer ikke med kroppen.

 Vitenskapelig forskning har blant annet vist at Omega-3 er bra for det:

 

  • reduserer blodlipider og blodtrykk og reduserer dermed risikoen for kardiovaskulær sykdom.
  • bidrar til å opprettholde blodkarets elastisitet som er bra for blodsirkulasjonen.
  • har en kapasitetsøkende effekt på hjernen.
  • øker mengden serotonin (en god substans) i hjernen, og reduserer dermed risikoen for depresjon og avhengighet.
  • Bekjempe betennelse i hjernens celler og blodårer.
  • gjør cellemembranen at blir mykere og mer elastisk.

 

Høyt proteininnhold - Proteiner er viktige næringsstoffer som kroppen bruker, for eksempel, å bygge opp celler, enzymer og hormoner. De er også nødvendige for å bygge opp immunforsvaret. For de som trener og de som trener mye, er det viktig å skaffe tilstrekkelig mengde proteiner, fordi de brukes også til muskelbygging.

Jern - Jern er nødvendig primært for å sikre absorpsjon og transport av oksygen i blodet. Jernmangel er den vanligste ernæringsmessige mangelen i verden, og den påvirker hovedsakelig kvinner i fertil alder, det vil si kvinner som har menstruasjonsperioder. Vegetarianere kan påvirkes i stor grad fordi jern hovedsakelig finnes i animalske produkter, men det finnes også i mange nøtter og frø, som hamp.

Zink - Zink er et viktig mineral som kroppen trenger for metabolismen av fett, karbohydrater, proteiner og vitaminer. Mineralsink har også en positiv effekt på immunsystemet. Som med jern så forekommer sink hovedsakelig i animalske produkter, men også i noen nøtter og frø, og igjen hamp er en av de største vegetabilske bærere av stoffet. Akkurat som jern, personer som er en vegetarianer, bør sørge for å få i seg en tilstrekkelig mengde med sink, og for vegetarianere kan et kosttilskudd basert på hamp protein for å være en enkel og effektiv løsning for å nå det anbefalte daglige inntaket for sink.

Dosering av hampprotein – Kan man overdose på hampprotein

scaleingVanligvis ikke, du bør sjekke og følge mennesker som spiser frø eller hampeprotein daglig og rapporterer resultatene sine på Internett. Det er en øvre grense på 10% av energiinntaket for flerumettede fettstoffer. De fleste, selv om de spiser kosttilskudd, kommer ikke opp til det nivået. I tillegg er grensen angitt fordi det ikke har vært mulig å oppdage noen merkbar effekt av større inntak. Det har også blitt diskutert om omega-6 vil øke risikoen for inflammatoriske sykdommer. Hittil har forskningen ikke vært i stand til å bevise at den er det. Tvert imot viser enkelte studier at omega-6 gir økt beskyttelse mot betennelse. Det er ingen kjente allergier mot hampfrø, alle allergikere, selv de som lider av næringsallergi, kan spise hamprøde produkter uten noen risiko for bivirkninger.

Kan alle spise hampprotein?

Generelt ja, med det er noen få unntak. Hvis du spiser blodfortynnende legemidler, bør du konsultere med en lege før du starter med hampprotein. De som lider av herpes og de som har frost skader, bør ikke spise hampprodukter daglig. Dette er på grunn av det høye innholdet av aminosyrer. Aminosyrer er gode for kroppen, men brukes også av herpesvirus, og et høyt inntak av hampprotein kan forverre herpetic symptomer. De som lider av autoimmun sykdom, bør også være forsiktige med hampprotein. Det har ikke vært noe vitenskapelig studie av hampfrø produkters effekter på autoimmune sykdommer, men vi vet at frøet sitt høye innhold av essensielle fettsyrer og aminosyrer øker kroppens produksjon av hvite blodceller. Hampfrø produkter kan gi noen mennesker en mild diaré, men det unngås bare ved å begynne å dosere forsiktig med en teskje om dagen, og deretter langsomt øke til den angitte dose. Ellers er det ikke kjent noen bivirkninger av hampfrø produkter.

Hvordan spiser man hampfrø og hvordan smaker det

Du kan kjøpe skrellede hampfrø og drysse det over frokostgrøt eller yoghurt. Det er også godt å blande hampfrø i en vanlig grønnsaksalat. Skalede hampfrø har en lett muskatnøtt smak. Man bør imidlertid være oppmerksom på at hvis du velger å spise avskallede frø, mister du den største mengden av de viktige fibrene, fordi de er i skallet.       

 Det beste er derfor å kjøpe hampprotein. Smaken av proteinet er litt mer grøtaktig på grunn av hudinnholdet. Hampproteinet kan brukes akkurat som frøet. Du kan også blande pulveret i et glass vann eller annen væske. Nedenfor finner du en oppskrift på en lett å lage en god smoothie.

Hampprotein Smoothie

2 ss hamp protein

1 ss kokosfett

1 dl frosne blåbær

1 liten økologisk banan

1 dl soya yoghurt

1 dl vann

Legg alle ingrediensene i en blender og bland dem til en jevn smoothie.

Hell på glass og krydder med litt ekstra blåbær.

 

Oppskrift fra mittkok.expressen.se

 

Hampprotein ved/før/etter trening

Du kan dele din daglige dose hampprotein i henhold til tykkelse og smak, men den vanligste er nok å ta halvparten av dosen om morgenen og resten på ettermiddagen eller på kvelden, for eksempel etter trening for å gjenopprette kroppsbalansen. Siden kosttilskudd gir en følelse av metthet, og kan gi enkelte en følelse av litt oppblåst mage, kan det være upassende å ta det like før eller under treningen. Men du oppdager raskt hvordan du og din mage reagerer på inntaket ditt. Hvis du ikke har noen bivirkninger, kan du godt ta det mens du trener.

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
84 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5