Soyaprotein - Informasjon, fakta og toppliste 2023

I styrketrening og andre fysisk krevende aktiviteter velger flere og flere mennesker å benytte seg av et proteintilskudd. Både whey protein og kasein protein er basert på meieriprodukter, noe som gjør de til et dårlig alternativ for veganer, for eksempel. For disse menneskene kan et soyaprotein være et veldig godt alternativ. Soyaprotein inneholder essensielle aminosyrer, og pulveret er også veldig rimelig.

Testvinnare - Bästa Soyaprotein 2023

Här är en överblick över årets bästa Soyaprotein.

  1. Soy Protein Isolate, 1 kg Chocolate
  2. 100% Soya Protein
  3. Soy Protein Isolate, 1 kg

Hva er soyaprotein?

Soyaprotein er et ganske bra supplement til andre proteintilskudd på markedet i styrketrening, sport, og også helse- og treningsentusiaster. Soyaprotein ender vanligvis opp i mørket fordi den har mindre tilgjengelighet og inneholder mindre essensielle aminosyrer (EAA) per gram enn whey, kasein og egg-protein. Soyaprotein fortsatt en nyttig alternativ kilde til protein og har et sted i de fleste kosthold, men kanskje hovedsakelig i veganere sitt. Hvis du vurderer å kjøpe soyaproteinpulver eller noe annet soyaproteintilskudd, anbefaler vi at du leser denne artikkelen først. Dette gir deg mulighet til å få bedre innsikt i soyaproteinet og dermed ta den riktige beslutningen om hvilket produkt du bør kjøpe. Et viktig aspekt ved å kjøpe kosttilskudd er om det virker like bra å kjøpe et billig soyaproteinpulver eller får du det du betaler for? Soya har blitt konsumert i over 5000 år og regnes som en god kilde til protein og er det bestselgende alternativet til animalske proteinkilder og kosttilskudd.

Hva kommer soyaprotein fra?

soybeansMed soya refererer man vanligvis til soyabønner, en valmue rot som stammer fra Øst-Asia. Soyaproteinpulver er kommer fra soya mel og er tilgjengelig i fire former: konsentrere, isolere, hydrolysere og soya mel. Soyabønner inneholder en rekke proteinfraksjoner, men fremfor alt globulin. I motsetning til andre vegetabilske proteiner er soyaprotein en komplett proteinkilde, som betyr at den inneholder alle 9 essensielle aminosyrer. Soyaprotein er ekstremt varmestabil og er lett løselig i varmt vann. På grunn av sin nøytrale smak og fysiske egenskaper, kan den brukes som erstatning eller additiv i en rekke matvarer. For veganer og vegetarianere er soyaproteinpulver det beste valget.

Hva er forskjellen mellom soyakonsentrat, soyaproteinisolat og soyaproteinhydrolysat?

Soyaproteinkonsentrat refererer til soyapulver som inneholder om lag 70-80% proteinkonsentrasjon mens resten består av fett og karbohydrater. Konsentratet er laget ved å avfette grove sojakorn og ekstraksjon ved varmebehandling eller blanding med organiske løsningsmidler. Soyaproteinisolat produseres via alkalisk ekstraksjon av avfettede soyaflager med målet om å nå over 90% proteinkonsentrasjon og eliminere de fleste fettstoffer og karbohydrater.

Soyamel består av avfettede og grovmalt soyaflak. Soyabønnemel inneholder den minste mengden protein per gram av de fire soyaproteintyper. Typisk proteininnhold varierer fra 40 til 60%. Soyaproteinhydrolysat oppnås ved en relativt ny teknikk i soyaproteinproduksjon og er en enzymatisk hydrolyse av enten soya konsentrat eller soyaproteinisolat. I essens fungerer dette som en metode for å bryte ned proteinet ved å separere (for eksempel ved lysering) peptidbindinger. Soyaproteinhydrolyse lett for tynntarmen å absorbere på grunn av den avkortede aminosyrekjeden.

Hvor bra er soyaprotein?

Proteiner er essensielle makromolekyler som spiller en viktig rolle i muskelutvikling og vedlikehold (samt mange andre fysiologiske prosesser). Proteiner er sammensatt av aminosyrer og peptider. Man kan si at aminosyrer er grunnlaget for proteiner. Proteiner fungerer da som byggesteiner i muskelvev fordi musklene fungerer som de rikeste reservoarene av aminosyrer i kroppen. Aminosyrer kan ta en rekke forskjellige roller fysiologisk, som nevrotransmisjon, energiproduksjon, hjernemetabolisme, sirkulasjon, immunsystemfunksjon og mange andre.

Det er mange fordeler ved inntak av soyaprotein avledet av den biologiske rollen av essensielle aminosyrer og andre fytokjemikalier den inneholder. Som tidligere nevnt er soyaprotein et komplett protein (dvs. inneholder alle 9 EAAer) med en nominell mengde L-leucin som er avgjørende for blant annet å regulere proteinsyntese. Således spiller soyaprotein en viktig rolle hos personer som ønsker å forbedre musklene, treningen og til og med den generelle kroppsfunksjonen.

I tillegg foreslås det at en nominell dose soya protein (~ 25g per dag) kan spille en rolle for å redusere risikoen for hjertesykdom, senke kolesterolnivået, redusere risikoen for kreft, senke blodtrykket og forhindre osteoporose. Dette skyldes sannsynligvis aktiviteten til isoflavoner levert av soya. Det kan imidlertid nevnes at enkelte studier indikerer at overforbruk av soyaproteiner i stedet kan øke risikoen for kreft. Disse isoflavonene er østrogenlignende forbindelser og etterligner dermed effekten av hormonet østrogen. I små mengder kan disse isoflavonene bidra til å redusere risikoen for brystkreft, mens store mengder kan bidra til ulike former for annen kreft, inkludert brystkreft. Pasienter som tidligere har hatt og overlevd brystkreft, har ekstra risiko for overbruk, spesielt hvis de forbrukes over en lengre periode.

Hvor og når skal jeg bruke soyaprotein og hvor mye skal jeg ta?

Soyaproteintilskudd er vanligvis litt mer bitter og gritty enn whey-protein. Når det er sagt, med litt innsats og kreativitet, er det mulig å lage noen deilige protein shakes med et soyaproteinpulver. I tillegg til vanlig soya proteinpulver finnes det også andre soyaprodukter, som for eksempel soyaproteinkapsler som kan brukes til samme formål. Som alle andre proteinkilder trenger ikke inntakstidspunktet å være begrenset. Soyaprotein er akkurat som det høres, et protein, og bør brukes når man ser etter en proteinkilde for å legge til dietten.soymilkandbeans

 Når det gjelder hvor mye soyaprotein som kommer inn i den daglige doseringen, er det ikke noe direkte svar på spørsmålet. Dette skyldes at dosen varierer fra person til person, fordi alle krav til menneskelig protein varierer. I stedet bør du anta det generelle proteininntaket. I tillegg vil inntaket av soyaprotein variere, avhengig av hvilken type diett du følger. For en veganer som ikke spiser animalske proteiner, kan det hende at det er behov for en betydelig større mengde protein fra soya bare for å møte den totale proteinkvoten for dagen. For andre mennesker, særlig menn, ser det ut til at den anbefalte verdien av soyaprotein er 25 gram per dag er en trygg og sunn dose og bør ikke være større enn det.

Har konsumeringen av soyaprotein noen bieffekter?

Soyaprotein er generelt et trygt og godt tolerert tilskudd (forutsatt at du ikke har soyallergi). Imidlertid er det i noen tilfeller av bivirkninger som:

  • Oppblåsthet / kramper / ubehag i magen
  • kvalme
  • Økt tarmbevegelser
  • Allergiske reaksjoner
  • Kan øke østrogenreseptoraktiviteten og senke testosteronnivåene

OBS: Betydningen av hormonelle effekter av kronisk soya proteininntak er fortsatt et tema under undersøkelse.

Disse bivirkningene kan generelt lett lindres ved å overvåke ditt totale soyaprotein inntak og sørge for at du er klar over allergier du kan ha. Hvis en nominell dose av soyaprotein fører til konsekvent magesekken, kan du vurdere å prøve et annet soyaproteintilskudd, eller muligens en annen proteinkilde hvis det trengs.

 

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
14 Stemmer, Gjennomsnitt: 3 / 5