Jerntabletter

Jern er et mineral som er ansvarlig for å transportere oksygen inn i de røde blodlegemene dine og overføre nerveimpulser. Å ha ikke nok jern i kroppen er kjent som anemi. De fleste får nok jern fra kostholdet. Hvis de ikke gjør det, er det jerninnskudd tilgjengelig. Noen av grunnene til at en person kan trenge et jerntilskudd er at de tar medisiner, trener ofte eller at de er kvinner.

Hva er jern?

Jern er et metallisk element, det er det fjerde mest vanlige elementet i jordskorpen. Jern er imidlertid svært sjelden i ren form og er vanligvis ikke bundet til noe annet stoff som svovel, oksygen eller nikkel. Jordens indre består av 70% av en jern-nikkelblanding. Fordi jern er så vanlig, er jern et stoff som mennesket alltid har brukt. Over hele verden lærte folk hvor de skulle finne jern og hvordan å behandle det for å skape verktøy, våpen, smykker og mer. En av de viktigste hendelsene i historie vår var da mennesket lærte å bruke jern, og vi kaler den tiden for jernalderen, og den varte fra ca 500 f.Kr. før til 1050 etter Kristus.

Jern er også i kroppen, en voksen har omtrent 4-6 gram i kroppen og de fleste, omtrent 75% av det er i blodet der det danner hemoglobin. Omtrent 5-10 prosent finnes i myoglobin i musklene, og resten er lagret i leveren, milten, nyre og benmarg. I 1 liter blod er det ca. 500 mg jern. Det meste av dette er i de røde blodcellene, selv om jern også er tilstede i alle kroppens celler. Der sannes cirka 1 prosent nye røde blodceller per dag, noe som krever ca. 25 mg jern.

Hva gjør jern i kroppen?

Jerns hovedfunksjon er at den binder syre. I blodet danner jernet stoffet hemoglobin som transporterer oksygen til lungene og til alle cellene. I musklene våre danner jern myoglobinet som binder oksygenet.

Blod med mye jern (er veldig surt) er et sunt blod og øker kroppens immunsystem, reduserer risikoen for stress og gjør kroppen mer resistent mot sykdommer.

Jo mer jern og hemoglobin det er i blodet, jo mer bærekraftig blir kroppen, og den kan utføre mer og bedre i lang tid. Det er svært vanlig for idrettsutøvere og kvinner å spise mat med høyt jerninntak for å få mer oksygen inn i kroppen og å utføre bedre.                                                                                                  

Jernmangel og jerntabletter

jerntabletterMangel på jern i kroppen er en vanlig forekomst. Klare tegn på dette er at du har veldig lyst på salt mat, for eksempel chips, kjeks eller salt hurtigmat. Ved jernmangel er også vanlig for en immunsystemet er svekket når blodet ikke kan bære så mye oksygen til kroppen. Dette får deg også til å bli sliten, du blir lettere andpustent og kan føle seg sulten og nedenfor. Dårlig søvn, hodepine og blek hud er andre vanlige symptomer.

Barn med jernmangel viser tegn på hyperaktivitet, svekket korttidshukommelse, lærevansker og redusert IQ og problemer med koordinering og fysisk aktivitet.

Siden mat og drikke er vår største kilde til jern er folk som spiser en annen og / eller en jern diett spesielt utsatt for jernmangel. Det er ofte veganer og vegetarianere som lider når animalske produkter inneholder mye jern. Kvinner med tunge perioder er også i fare fordi de mister mye jern i menstruasjon, samt personer som trener veldig hardt siden de svetter ut mye jern, og kroppen trenger mye jern for å være i stand til å bære mer oksygen i blodet.

Jernoverskudd

Et stort forbruk av jern kan være giftig. Symptomer på jernforgiftning er kvalme, diaré og magesmerter. For mye jern kan også påvirke leveren. Spedbarn kan ikke regulere jernopptak på samme måte som barn og voksne og er derfor mer følsomme for høyt jerninntak.

Jern i mat

blodpudding

Foto: David Castor, Wikipedia

Matvarer som inneholder mest jern er tarm- og blodmat, som lever og blodpudding. Det er også vanlig i alle animalske matvarer som kjøtt, fisk, fugl og egg. Bananer, fersken, bælgfisk poteter og spinat er vegetabilske matvarer med store mengder jern.

Det er lettere for kroppen å plukke opp jern fra kjøtt enn fra vegetabilsk mat. Derfor kan spising av vitamin C være bra, fordi det hjelper kroppen å plukke opp jernet fra maten. Matvarer som inneholder mye av dette vitaminet, inkluderer sitrusfrukter, gul paprika, brusselspirer og solbær.

Stort alkoholinntak øker i jern. I tillegg inneholder rødvin og noen varianter av mørk øl høye jernnivåer. Forbruk av store mengder alkohol påvirker kroppen negativt på mange andre måter, og er derfor ikke noe å anbefale. Å lage mye mat i støpejernspotter kan øke kroppens inntak av jern. Vanlig drikkevann kan være mindre beriket med jern. Drikkevann med mye jern, vanligvis i vanlig mineralvann, kan hjelpe kroppen til å lagre jern.

Dosering av jerntabletter

Det anbefalte daglige inntaket varierer mellom ulike aldersgrupper:

Sex / gruppe / Alder Daglig

spedbarn og barn under 6 år 8 milligram

Barn 6-9 år 9 milligram

Barn 10-13 år 11 milligrams

Gutter 14-17 11 milligrams

Jenter 14-17 15 milligram

for kvinner i fertil alder 15 milligram

Andre voksne 9 milligram

(Kilde: Mat og legemiddeladministrasjon).

Gravide kvinner kan trenge jerntablett, selv om de spiser matvarer som inneholder mye jern. Dette avhenger av hvor mye jern som er lagret i kroppen. Gravide bør derfor i noen tilfeller konsultere med jordmor om behovet for jerntilskudd.

Hva er det beste jerntilskudd?

Å velge jerntilskudd kan være vanskelig, og en person med vanlig diett trenger sannsynligvis ikke et ekstra inntak av jern. Men folk som donerer blod, unngår animalske produkter eller trener hardt, kan virkelig trenge ekstra jern. Spesielt hvis du lider av tretthet, dårlig immunsystem eller andre bivirkninger av jernmangel. Man må huske å velge det supplement som passer for seg selv. Hvis du velger et jerntilskudd med vegetabilsk jern i stedet for dyr (på grunn av vegansime, for eksempel), sørg for å få nok c vitaminer til å absorbere alt jernet. Hvis du er usikker på om du trenger jern er det alltid best å konsultere med legen din.

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
80 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5
Sist redigert: 2020-02-18 10:55:07