Jodtabletter - Fordeler og ulemper 2024

Denne artikkelen handler om elemental jod. Fokus ligger på jod-tilskudd som jod-tabletter. Jod er en av de få ikke-metalliske elementene. Det tilhører gruppen av halogener, noe som betyr at de i begge grunner er toksiske og at de reagerer lett og ofte med andre stoffer og danner deretter salter. Av alle halogener er jod det minst reaktive elementet.

Testvinnare - Bästa Jodtabletter 2024

Här är en överblick över årets bästa Jodtabletter.

 1. Shift SuperJod
 2. Flytende Ionisk Jod m Selen
 3. Iodine - Tyrosine, 60 kapsler
 4. Lectinect Naturlig Jod
 5. Jodikelp, 100 kapsler

Jod, jod-tabletter og jod-tilskudd

Jod finnes naturlig i kroppen og den største delen (75%) av skjoldbruskkjertelen og i musklene. Det er ca. 10% av skjelettet og 10% av huden, de resterende er tilstede i det endokrine systemet, f.eks. i eggstokkene, brystkjertler, prostata og sentralnervesystemet. Den Jodden som finnes i hjernen er fokusert på den sorte kjerne som kalles "substantia nigra", som er den delen som er ødelagt når du har Parkinsons sykdom. Jodmangel forekommer hos mennesker, og det er viktig å få nok jod. Spesielt gjennom sin daglige diett, men også gjennom jod-tabletter, for eksempel.

 

Hvordan påvirker jod kroppen

Jod er et av de viktigste stoffene i kroppen vår, og det har en rekke viktige bruksområder. På en eller annen måte trenger alle kroppens celler jod til å fungere på en vanlig måte. Den primære bruken av jod hos mennesker er at den er en av de viktigste komponentene i skjoldbruskhormonet. Det er skjoldbruskhormonet som kontrollerer den såkalte celle pustingen, som er prosessen som får cellene til å puste og holde dem i live. Andre viktige funksjoner er:

 • Jod er ansvarlig for å produsere alle kroppens hormoner.
 • Påvirker kroppens oksygenforbruk og primær kroppstemperatur.
 • Jod øker kroppens forsvar mot radioaktivt avfall og tunge giftige metaller som bly, kvikksølv og aluminium.
 • Jod bidrar til at tynntarmen blir bedre til å absorbere karbohydrater.
 • Jod er slimløsende.
 • Jod er viktig for veksten av hår, negler og tenner.
 • Sammen med enzymer myeloperoksidase og hydrogenperoksid har jod bakteriedrepende egenskaper.

Jodmangel - trenger man alltid jod tabletter?

Verdens helseorganisasjon WHO har estimert mangelen på jod som en av verdens største faktorer innen mentale hemninger og intellektuell funksjonshemning. Omtrent 25% av verdens befolkning lever i et miljø med lav naturlig tilgjengelighet av jod, og ca. 75% av alle voksne lider av stor eller liten forstyrrelse som følge av mangel på jod. Ofte voksne med mangel på jod "endemisk struma", noe som betyr at skjoldbruskkjertelen vokser. Symptomer på dette inkluderer skjøre negler, man mister hår, stiv hud, hoven nakke eller bølgende øyeboller.

jodikelpUnder tidlig 18 hundre og 1900-tallet i Sverige hadde vi mangel på jod. Som et resultat ble "endemisk struma" en felles offentlig sykdom i Sverige til 1920-tallet. Da ble vanlig bordsalt introdusert med tilsatt jod, noe som økte svenskenes inntak av jod, noe som reduserte skjoldbruskkjertelen og dermed struman.

Småbarn og foster er spesielt følsomme for mangel på jod. Spesielt fordi de ikke kan påvirke dietten i samme grad som voksne. I ekstreme tilfeller kan barn lider av lavt inntak av jod i moren. Da kan barnet få kretinisme. Dette kan føre til begrenset utvikling både fysisk og mentalt, og kan resultere i misdannede skjelettsykdommer og / eller utviklingsforstyrrelse. Mangel på jod i moderne kan føre til økt barnedødelighet. Vanlige og milde effekter av jodmangel kan inkludere noen av det følgende: vektøkning, dårlig immunsystem, tørr hud, kalde hender og føtter, forstoppelse, hårtap og depresjon. For å beskytte mot jod buljong bør man fokusere på å spise en diett som inneholder jod, men også tenke på å bruke jod tilskudd, for eksempel tabletter.

 

Mat med jod

salt saltkarEn overdose av jod kan gni skjoldbruskfunksjonen, noe som kan forårsake hormonforstyrrelser og unormalt lav metabolisme. Gravide og ammende kvinner bør være ekstra forsiktige, da store overskudd av jod kan skade fosterets og spedbarnets mentale og fysiske utvikling. For store mengder jod kan også forårsake jod-baserte sykdomer og Wolff-Chaikoffs effekt. Vanlig bordsalt er vårt primære inntak av jod hvor jod-rikt salt inneholder 50 mikrogram jod per gram salt. Tilsetning av jod til salt virker så bra at næringsmiddelindustrien oppfordrer restaurantindustrien til å bruke jod-rikt salt. Andre matvarer med jod inkluderer sjømat, egg og noen kosttilskudd som inneholder forskjellige algerprodukter.

 

Joddosering

 • Menn: 0,15 mg
 • Kvinner: 0,15 mg
 • Gravide: 0,175 mg
 • Ammende, 0,2 mg
 • Barn: 0,04-0,12mg

Jod tilskudd som et supplement?

Hvis du spiser et variert og sunt kosthold, får du mest jod du trenger gjennom maten. Men noen ganger trenger du litt ekstra hjelp til å takle hverdagen da kan litt ekstra mineraler kan være nyttig hvis du for eksempel går på en diett, har allergier eller hvis du er vegetarianer eller veganer. Da kan du ikke få alt du trenger og jod tabletter kan gjøre en stor forskjell. Om du trener veldig mye og hardt, kan det være nødvendig med ekstra tillegg. Det du bør vurdere når du velger kosttilskudd, er at den er skreddersydd for de behovene du har. I dag er det mange forskjellige kosttilskudd og tabletter. For eksempel har ikke en gravid kvinne og en svært eldre person det samme behovet for jod noe man må huske på når man skal velge riktig supplement.

 

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
20 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.1 / 5