Kaliumtilskudd

Flere og flere mennesker lider av mangel på kalium. Hovedårsaken til dette er at vi spiser dårlig mat, vi spiser mindre hjemmelaget mat og mer fast food. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva kalium er for noe, hvorfor folk trenger kalium, symptomer på kalium mangel, når du trenger ekstra tilskudd av kalium, samt utvikle forslag til ulike typer av kalium tabletter.

Hva er kalium?

Kalium er et element som har atomnummer 19 og går under bokstaven K i den periodiske tabellen. Navnet kalium kommer fra det arabiske ordet al-qalyah og betyr aske fra planter. I gamle dager brukte de ordet potassium (av potash aske) og det navnet brukes fremdeles i dag på. Kalium tilhører gruppen av alkalimetaller og er vanlig i sin natur, i grunnformen ser det ut som et sølvgrå, glatt, mykt, men solid metall, men kalium er vanligvis bundet til salt og finnes vanligvis i sjøen. Kalium etter litium, er det nest letteste metallet og har en tetthet som er lavere enn vann. Dette gir kalium det, blant metaller, den uvanlige egenskapen at det flyter. Kalium er også funnet i oss mennesker. En voksen person har omtrent 150-250 gram kalium i kroppen og et overhengende flertall av alt kalium vi får i oss, er gjennom det vanlige kostholdet. Det er mange som har problemer med å få nok kalium. Disse kan da trenge bruk av kosttilskudd eller mer kaliumtilskudd. Dette kan være delvis fra spesifikke kaliumtabletter, men det finnes også mange forskjellige kosttilskudd med innholdet av de fleste mineraler i en multi-mineral tablett. Under en vanlig dag får vi i oss ca. 2-5 gram kalium. Omtrent 98% av alt kalium i kroppen er tilstede i cellene våre, og de utgjør ca. 4-5% av alle mineralene i kroppen vår. Kroppen vår er veldig god til å ta opp kalium og hele kroppen kan absorbere 90% av kalium. Resten forsvinner som slaggprodukter i for eksempel svette eller urin. Blodet inneholder 16-22 mg / 100 ml kalium og de røde blodcellene inneholder 420 mg / 100 ml. Dette kan være delvis fra spesifikke kaliumtabletter, men det finnes også mange forskjellige kosttilskudd med innholdet av de fleste mineraler i en multi-mineral tablett.

Hva er kaliumtilskudd bra for?

Kalium, sammen med natrium, har en svært viktig funksjon i kroppen der de samarbeider i noe som kalles natrium kaliumpumpen. Deres primære funksjon er at de justerer kroppens væskebalanse. Natriumkaliumpumpen regulerer og kontrollerer også transporten av ernæring inn og ut av cellene.

Andre egenskaper av kalium har:                      

  • Det bidrar til å konvertere glukose til glykogen.
  • Det er en del av nyrens prosess for å regulere syrebasen i kroppen.
  • Kalium stimulerer leveren og regulerer hjerteslag. 
  • Kalium er også viktig som en alkalisk (baseformende) substans for å opprettholde ekvivalent syre / basebalanse i blod og vev, og dermed beskytte kroppens organer og vev mot å bli skadet fordi de er "overskygget".
  • Det fyller en viktig funksjon i å kontrollere aktiviteten til hjertet, musklene, nervesystemet og nesten alle cellene i kroppen. Studier utført i Storbritannia har vist at en høy kaliumdiett og lavt natriuminnhold har en normaliserende effekt på blodtrykket hos mennesker med forhøyet blodtrykk. Kalium strekker blodårene og senker dermed blodtrykket. Korrekt kaliumbalanse er svært viktig for å opprettholde hjertets rytme og for å forhindre hjerteskader.

Hvis du har høyt blodtrykk eller tror du har det, er det alltid en god ide å sjekke det.

Kalium-mangel symptomer - Når bør du ta kalium tabletter?

holistic kaliumMangel på kalium kalles hypokalemi og unormalt høye verdier kalles hyperkalsemi. Mangel på kalium er svært sjeldent, men kan forekomme for eksempel ved langvarig diaré, bruk av diuretika eller hvis du spiser for mye kjøring energi diett. Kaliummangel fører til tretthet, muskel svakhet og hjerterytmeforstyrrelser. Kaliummangel kan også føre til depresjon og forvirring. Kan du få for mye kalium? Du kan komme i for mye kalium hvis, for eksempel, i en lang tid har spist mat med svært høyt kalium innhold, eller hvis du har spist kaliumtilskudd uten egentlig å ha hatt behov for det. En slik overdose kan påvirke hjertefrekvensen hos personer med nedsatt nyrefunksjon.

Kalium er, som nevnt tidligere, lettest å få i seg gjennom mat eller kaliumtilskudd. Banan og avokado har svært høye nivåer av kalium og har også spinat. Andre matvarer med mye kalium er melkeprodukter, nype, soyabønner, andre typer bønner, nøtter og frø, hvetekim, tørrgjær, kål, tare, kakao og te. Selv i frukt, bær, frokostblandinger, andre grønnsaker, poteter og rotgrønnsaker finner du kalium.

Kaliumdosering - Hvor mye kaliumtilskudd trenger du?

Når du velger kaliumtilskudd, sørg for at du velger den rette fordi det er noen få forskjellige varianter å velge mellom. Kaliumkarbonat, kaliumnitrat og kaliumaspartat har for eksempel alle en høy absorpsjonskapasitet og er derfor foretrukket. Kaliumoksid er ikke så godt i kroppen, så det anbefales ikke.

En annen viktig detalj når man ser etter kosttilskudd, er den faktiske mengden kalium i hver tablett. Ofte kan et produkt inneholde 200 mg kalium sitert. Dette betyr ikke at du får 200 mg kalium fordi det også er "citrat" ​​i tabletten. Den faktiske kalium i kaliumsitrat er 22%, hvilket betyr at 200 mg kaliumsitrat inneholder 44 mg kalium.

Et redusert inntak av mat og økt væskeinntak påvirker kroppens mineralbalanse. Derfor, folk som trener veldig hardt eller går på en slags diett, må kanskje spise ekstra kaliumrik mat eller ta et kaliumtilskudd for å balansere dette.

Kalium dosering

doseringKjønn / Gruppe / Alder Anbefalt daglig inntak

Spedbarn 6-11 måneder 1,1 gram

Barn 12-23 måneder 1,4 gram

Barn 2-5 år 1,8 gram

Barn 6-9 år 2,0 gram

Jenter 10-13 år 2,9 gram

Gutter 10-13 år 3,3 gram

Kvinner og jenter over 14 år 3,1 gram

Menn og gutter over 14 år 3,5 gram

Graviditet og amming 3,1 gram

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
65 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.2 / 5
Sist redigert: 2020-01-15 14:05:28