Sinktilskudd - Perfekt treningstilskudd | Toppliste 2023

Leter du etter å forbedre helsen din og lettere å oppnå lykke? Da har du kommet til riktig side. Vi gir deg all den informasjonen du trenger om sink og sink kosttilskudd. Vi svarer også på følgende spørsmål: Hva er den beste sinktabletten? Kan sinkmangel føre til hårtap? Hjelper sink mot kviser? Hva slags symptomer får man fra sinkmangel? Hvor mye sink trenger man per dag? I artikkelen under vil vi gå gjennom alt som har å gjøre med sink. Vi hjelper deg også med å finne riktig sink tilskudd.

Testvinnare - Bästa Sinktilskudd 2023

Här är en överblick över årets bästa Sinktilskudd.

 1. Super Zink 25 mg, 100 tabl
 2. MAMMUT ZINC
 3. Zinc, 20 mg, 100 caps
 4. Reflex Nutrition Zinc Matrix

Hva er sink?

Zink er et viktig spor for å opprettholde kroppens normale funksjon. Det virker som et enzym cofactor, noe som betyr at det hjelper stimulere rundt 100 forskjellige enzymer. Det beskytter også cellemembranen mot lys forårsaket av komplement aktivering og giftfrigivelse. Sink kan ikke lagres i kroppen, men det er derfor i stedet for nødvendig å bli tatt opp gjennom fordøyelsen.

To næringsstoffer som inneholder mye sink er kjøtt og skalldyr. Selv noen nøtter og frø inneholder mye sink. Dessuten kan du også få sink gjennom, for eksempel sinktabletter. Det finnes også flere andre forskjellige sinktilskudd, men det er tablettformen som har blitt den mest populære. På nettet er det enkelt å bestille sinktabletter direkte i postkassen. Ellers kan du kjøpe sinktabletter på apotek, men de fleste helse- og kosttilskudd tilbyr også forskjellige typer sinktilskudd.

Hva er det bra for?

Tradisjonell bruk av sink i menneskers helse og funksjon har vært fokusert primært på å bli vurdert som et kosttilskudd for å fremme helse- og sykdomsforebygging. Bortsett fra sinktilskudd, har den blitt studert for terapeutisk bruk mot for eksempel forkjølelse, atopisk eksem, psoriasis, akne, degenerativ retinal skade, inflammatorisk tarmsykdom og forskjellige andre sykdommer. Sink har også noen andre, mer generelle bruksområder. Det har blitt brukt som behandling for forkjølelse og for forbedret sårheling, men bevis som støtter disse indikasjonene er begrenset. Zink blir også brukt mot lungebetennelse, diaré, mannlig fruktbarhet og Alzheimers sykdom.

Fordeler med sinktilskudd

 • Kontroll av immunsystemet - Menneskekroppen trenger sink for å aktivere T-lymfocytter (T-celler). T-celler hjelper kroppen på to måter. Delvis å kontrollere og regulere immunforsvaret og dels fordi de angriper infiserte celler og kreftceller. Sinkmangel kan på alvor forringe immunsystemets funksjon. Noen studier peker på at sink-fattige individer opplever økt sensitivitet for en rekke patogenere.
 • Behandling av diaré -  Ifølge Verdens helseorganisasjon, Verdenshelseorganisasjonen, dør 1,6 millioner barn hvert 5. år hvert år på grunn av diaré. Sinktabletter og andre sinktilskudd bidrar til å stoppe disse typer magesår. I tillegg er det bekreftet at en 10-dagers kur av sinktabletter er effektiv i behandling av diaré og også bidrar til å hindre fremtidige diaré.
 • Påvirker læring og minne positivt - Noen faktorer har påpekt at sinkinntak spiller en avgjørende rolle for å regulere hvordan nerveceller kommuniserer med hverandre. Dette påvirker hvordan minner dannes og hvordan vi lærer.
 • Hjelper i behandling av forkjølelse - Zinkpiller (og sikkert andre sinkkilder med) har vært i stand til å senke forkjølelse perioder med opptil 40%. I tillegg har det blitt funnet at sinkpastiller eller sink sirup reduserer og lindrer varigheten og kysten av friske mennesker. Dette hvis det tas 24 timer etter at symptomene blir synlige.
 • Hjelper med sårheling - Zink spiller en rolle for å opprettholde integriteten og strukturen i huden. Pasienter som lider av kroniske sår, har for eksempel ofte utilstrekkelig sinkmetabolisme og lavere serumsinknivåer. De med lavt nivå bør behandles med økt sinkinntak. En svensk studie som analyserte sink i sårheling konkluderte med at nåværende sink kan stimulere bein sårheling ved å øke reepitelialisering, noe som reduserer betennelse og bakteriell vekst. Når sink påføres sår, korrigerer det ikke bare den lokale sinkmangel, men fungerer også farmakologisk. Forskning har ikke konsekvent vist at bruken av sinksulfat hos pasienter med kroniske sår er effektiv i å forbedre healingstallene.skrattar Lycklig
 • Enklere vekst - Zinkmangel ble først oppdaget hos unge gutter på grunn av mild anemi, kortpustethet og forsinket seksuell modenhet. Deres dietter var høye i uberørt korn og usyret brød. Begge er høye i fytat som konkurrerer med sink for absorpsjon. Når sinkmangel ble korrigert, begynte gutta å vokse så mye som 12,7 cm per år. Noen typer klare måltider til spedbarn og andre småbarn er beriket med sink.
 • Redusert risiko for aldersrelatert kronisk sykdom - En studie fra Oregon State University fant ut at en forbedret "sinkstatus", gjennom kosthold og kosttilskudd, kan redusere risikoen for inflammatoriske sykdommer. Ved hjelp av forskjellige tester kunne forskerne konkludere med at en reduksjon i sink i kroppen hos eldre mennesker kan føre til redusert immunforsvar og til systemiske betennelser. Begge disse bidrar til kroniske sykdommer. Hos voksne og eldre er sinkinntaket fra mat ofte utilstrekkelig. Dette fører dermed til økt risiko for sinkmangel. Med andre ord er det viktig å sjekke om det er mangel på sink i et helsesenter, for eksempel av og til. Nedenfor vil vi gjennomgå noen symptomer nedenfor.
 • Forhindrer aldersrelatert makulade-generasjon -  Zink forhindrer cellulær skade i netthinnen som bidrar til å forsinke utviklingen av AMD (aldersrelatert macular degenerasjon) og tap av syn.
 • Fertilitet -  Flere studier har sammenkalt dårlige sinknivåer med lavkvalitets sæd. For eksempel fant en studie i Nederland at fagene hadde en større mengde spermier etter å ha tatt sinksulfat og folsyretilskudd. I en annen studie fant forskerne at dårlig sinkinntak kunne være en risikofaktor med lav risiko i sæd og også føre til mannlig infertilitet.

 

Sinkdosering - hvor mye trenger du?

Anbefalt daglig inntak (RDI) for sink er 8 milligram per dag for voksne kvinner og menn er det 11 milligram per dag. Et bra sink inntak er spesielt viktig for barn, fordi selv mild zinkmangel kan hemme vekst, øke risikoen for infeksjoner og øke risikoen for diaré og luftveis sykdommer. Anbefalt inntak for barn 1-8 år strekker seg fra 3-5 milligram, noe som øker når barnet blir eldre. Gutter i alderen 9-13 trenger 8 milligram sink per dag. Etter 14 års alder øker behovet til 11 milligram per dag, noe som er anbefalt inntak for alle menn over 14 år.

For kvinner over 8 år er kravet stabilt til 8 milligram per dag, bortsett fra alderen 14-18, hvor anbefalingen øker til 9 milligram per dag. Gravide og ammende kvinner har økt behov for sink ved 11-13 milligram per dag, avhengig av alder. Sammen med vekst hemming kan sinkmangel forårsake forsinket sårheling, redusert smaksopplevelse, hudskader, nattblindhet og håravfall. Sinkmangel har også vært assosiert med neuronal plasticitets feil og påvirkning av adferd hos barn med ADHD.

Sinktilskudd er tilgjengelige, men det er alltid best å prøve å få det gjennom maten. Dette gjelder alle vitaminer og mineraler. Men for å være ekstra sikker på at du ikke har sinkmangel, kan det være en ide og et godt valg å bruke et sinktilskudd. Den første prioriteten bør være å få det daglige sinkbehovet fra mat og bare bruke sinktilskudd hvis det er nødvendig.

Sinkmangel - Trenger jeg sinktabletter?

Den vanligste årsaken til at du har mangel på sink, er fordi du ikke får nok gjennom dietten. Det kan imidlertid også skyldes malabsorpsjon og kroniske sykdommer som diabetes, kreft og leversykdomrt. Noen vanlige tegn på sinkmangel er:

 • Tap av appetitt
 • anemi
 • Sakte sårheling
 • Unormal smak
 • Unormalt langsom vekst
 • Endret kognisjon
 • diaré
 • Håravfall

oppkastMange mennesker som ikke får nok mineraler, har også problemer med å finne nok andre mineraler som magnesium og krom. Det kan derfor være lurt å sjekke ut slik at du ikke har noen underskudd. En god start kan være å lese om disse elementene her hos oss.

Sinkmangel symptom

Eksperter mener at rundt 40 prosent av eldre amerikanere og opptil to milliarder mennesker rundt om i verden har dietter som mangler sink.

Det er imidlertid viktig å ikke overdrive på sinkinntaket (hovedsakelig ved å ta for mye sinktilskudd). Dette skyldes bivirkninger som det kan forårsake:

 • Kvalme
 • Oppkast
 • Tap av appetitt
 • Magesmerter
 • Hodepine
 • Diaré

Hvilken er den beste sinktilskudd?

Det finnes en rekke forskjellige sinktabletter. Noen tabletter inneholder flere forskjellige vitaminer og mineraler. Vi har valgt å liste 7 veldig gode sinktabletter øverst på siden. Disse valgene ble gjort på grunn av prisen i forhold til kvaliteten på tilskuddet. Alle produktene har førsteklasses produsenter med produkter som man kan stole på.

I tillegg vurderer vi at produktene er svært rimelige og fungerer godt for eksempel om morgenen med frokosten, alternativt til andre måltider.

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
89 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.1 / 5