Vitamin B

Vitamin B-komplekset er faktisk en gruppe vitaminer som inneholder åtte B-vitaminer. Disse B-vitaminene finnes i dyre- og plantekilder, samt i kosttilskudd. De spiller en rekke roller i kroppen og tilbyr mange fordeler. Å ta for mye av noe vitamin kan være farlig og forårsake bivirkninger. Før du tar vitamin B-tilskudd, er det best å konsultere legen din for å se hvilken dose som passer for deg.

B vitamintilskudd

Ved å få god ernæring hjelper vi oss til god helse. God helse er viktig i seg selv, men riktig næring i riktig mengde kan også hjelpe oss med å forebygge og behandle en rekke forhold som ikke er selvsagte og også hjelpe oss i jakten på en god kropp. En av de viktigste komponentene i god ernæring er vitaminer. Det som kjennetegner et vitamin er at det er et stoff som er svært viktig for mennesker, men som ikke kan produseres i kroppen. Det er derfor nødvendig at vi tar det i kostholdet eller gjennom kosttilskudd andre steder.

Ordet vitamin kommer fra hvitt, som betyr livet på latin, og refererer til det faktum at vitaminer er viktig for oss. Den andre halvdelen av ordet er amin, som karakteriserer en kjemisk gruppe av stoffer.

Bare vitamin B er en av de vitaminer som kroppen vår trenger mest, så skjult i den er en viktig ingrediens i mange svært viktige fysiske prosesser i oss, mens en mulig mangel kan falle under radaren i flere år før Det gir noen symptomer, som kan ha kjedelige konsekvenser. Men blant alle de andre viktige vitaminer og mineraler, hva gjelder spesielt vitamin B?

Hva er vitamin B?

Som utgangspunkt ble det antatt at vitamin B var et enkelt vitamin, men siden det var knyttet til en rekke mangelsykdommer, ble forskningen forsterket. Dette førte til at det første B-vitaminet ble funnet i begynnelsen av det 20. århundre, og siden da har flere forskjellige vitaminer blitt oppdaget, og i dag regnes det for 8 forskjellige vitaminer for gruppen. Å klassifisere dem alle som bare vitamin B har å gjøre med det faktum at de er alle vannløselige og at de i stor grad er knyttet til mange forskjellige funksjoner i kroppen. De spiller en viktig rolle i ulike typer cellefunksjoner og samarbeider med enzymer i både nedbrytende og konstruktive prosesser. Spesielt har de vært knyttet til ulike aspekter ved hjernens funksjon.

De forskjellige B-vitaminene er:

 • B1 (tiamin)
 • B2 (riboflavin)
 • B3 (niacin)
 • B5 (patotinsyre)
 • B6 (pyridoksin)
 • B7 (biotin)
 • B12 (kobolamin)
 • B9 (folat eller folsyre)

Årsaken til at det ikke er nummer i nummereringen tydeligvis er at noen tidligere B-vitaminer ikke lenger er klassifisert som bare dette når det er funnet at de ikke oppfyller kriteriene.

Hvordan får du nok vitamin B?

For å få nok av alle slags vitaminer og mineraler, kan det noen ganger føles litt trøtthet for å planlegge kostholdet. Når det gjelder bare B-vitaminer, er det ikke så komplisert, siden de finnes i mange forskjellige typer matvarer, noe som gjør det enkelt for oss å konsumere det. Ulike typer vitamin finnes i forskjellige matvarer, men generelt er vitamin B spesielt vanlig i kjøtt, frokostblandinger og grønnsaker. Med et allsidig kosthold kan du få nok mengder, men hvis du spiser vegetarisk eller vegansk kosthold, er det stor risiko for å få for lite vitamin B12 fordi dette vitaminet bare finnes i animalske produkter. Hvis du bare spiser vegetabilske produkter, er det viktig at du kompenserer for dette ved å ta vitamintilskudd. vitaminB tablettFor å komplisere ting videre er det også en risiko for at du ikke får nok vitamin B, selv om du spiser et balansert kosthold, fordi vitamin B er tilstede i mange matvarer, kan det være vanskelig for oss å konsumere en høy nok dose. For eksempel kokende poteter eller brokkoli, som er kjente kilder til B6, er det fare for at vitaminet forsvinner med kokende vann fordi det er vannløselig. En trygg måte å sørge for at du holder deg på det sunne nivået, er derfor å ta et B-vitamin supplement i pilleform. Det har blitt diskutert om grensen for hva som anses å være vitamin B-mangel, er blitt satt for lavt når symptomer på vitamin B-mangel er funnet hos mennesker hvis nivåer ligger innenfor områder som anses å være normale.

Studier er gjort der det har vært mye bevis på at det er fordelaktig å konsumere en mye større dose enn anbefalt i dag, da fordelene er høye og risikoen ved store doser er liten. I motsetning til fettløselige vitaminer, hvis overskudd er bundet i fettavsetningene og dermed forblir i kroppen, vil et overskudd av vannoppløselige vitaminer som vitamin B bli renset fra kroppen med urin.

Fordi vitamin B så lett fjernes fra kroppen, kan det derfor (i de fleste tilfeller) ikke lagres i kroppen, men det er et unntak. Vitamin B12 kan lagres i leveren og kan forbli der i flere år. I tillegg kan det faktum at du ikke lagrer vitaminet også betyr at du ikke kan "lagre opp" for fremtiden, men i stedet bruker du regelmessig mat eller kosttilskudd rik på vitamin B.

Tre av de åtte B-vitaminene har en øvre grense av sikkerhetsmessige grunner, der det bør unngås overdreven nivåer av folsyre (B9), da det kan maskere vitamin B12-mangel, noe som igjen kan forårsake mer permanent skade. Det kan også redusere effekten av visse medisiner som noen ganger brukes mot visse mer alvorlige typer sykdommer. I høye doser kan Niacin ha en vasodilatorisk effekt, noe som kan føre til rødhet i huden. En mer ekstrem overdose kan føre til skade på leveren og øynene. Den siste typen med anbefalt maksimumsgrense er vitamin B6. I tilfelle av for mye overskudd av dette vitaminet, har du merket forstyrret søvn og forstyrrer fettforbrenning, og en svært langvarig overdose kan føre til nerveskade. Vi kan imidlertid spise ganske store mengder over anbefalt daglig dose før vi nærmer oss denne typen negative virkninger.

En vanlig misforståelse i den vestlige verden er at vi vanligvis ikke trenger å bekymre oss om ernæringsmessige mangler, og at vi får i alle de vitaminer og mineraler vi trenger naturlig. Studier viser imidlertid at store grupper av mennesker har mangel eller store underskudd av vitaminer, inkludert vitamin B. Dette skyldes at det moderne kostholdet i vårt samfunn har endret seg mye over tid, og i mange tilfeller er det ikke så næringsrikt som typen mat som mennesker har spist tidligere i historien. Fedme og fedme er et voksende problem i Vesten, og en stor bue i den er den bearbeidede, energirike, fettfattige maten og sukkerholdige matvarer vi spiser i dag, men samtidig er disse matvarene ofte fattige på vitaminer og mineraler. Fordi vitaminene hjelper forskjellige forbrenningsprosesser i kroppen, blir det dobbelt negativt fordi samtidig, for mye energi,

Fordeler med vitamin B?

Funksjonen av vitamin B i kroppen er svært omfattende, men noen ting som gjør den litt gjennomsiktig, er for eksempel volumet av omsetning, dvs. hjelper kroppen til å forvandle mat til energi

 • Nervesystemet
 • Hjerte og muskler
 • læreevne
 • Vekst av hår, hud og negler
 • Reduserer dårlig kolesterol, øker kolesterolet
 • DNA-reparasjon
 • cellefornyelsen
 • Vekst av røde blodlegemer
 • Kan påvirke blodsukkernivået i type 2 diabetikere (gjelder supplement)

I en stor del av prosessene i kroppens celler som er avhengige av at enzymer fungerer, fungerer vitamin B som et coenzym. Dette betyr at enzymet gir større evne til å øke den katalytiske effekten, som et ekstra trykk for å øke hastigheten. En eller flere av B-vitaminene er aktive i alle viktige katabolske prosesser for å generere energi i celler, og en mangel eller mangel på vitamin B vil derfor ha negative virkninger på disse vitale prosessene. I enklere termer kan man si at det er en vitamin B-mangel har negative effekter på kroppens evne til å forbrenne glukose, fettsyrer og aminosyrer. Siden vitaminer er så viktige i mange av kroppens funksjoner, er det ikke overraskende at fungerende B-vitaminsykluser er nødvendige for at enzymer skal kunne transformereaminosyrer til serotonin, melatonin, dopamin og adrenalin, hormoner som vi alle trenger å føle seg godt til.

Hjernen er kroppen i kroppen som i seg selv brenner mest av alle organer i kroppen. I tillegg til den viktige rollen som vitamin B i selve forbrenningsprosessene, blir det ekstra viktig å ta nok vitamin B til å opprettholde alle hjerneprosesser.

Fordi det er så viktige funksjoner som påvirker og mangler, kan gå ubemerket i lang tid, er det viktig å vurdere B-vitamininntaket ditt for å forebygge.

Mangel på vitamin B?

heart headacheSom nevnt tidligere, er vitamin B villedende på en slik måte at underskudd eller faktisk mangel kan vare i flere år før det gir noen symptomer. Hvordan disse manglene eller mangler manifesterer, kan også variere fra person til person. De forskjellige varianter av vitamin B gir også forskjellige effekter ved mangel, men noen kjente konsekvenser er:

 • hjertesykdom
 • Blodmangel / anemi, fordi kroppen ikke kan produsere røde blodlegemer på riktig måte
 • Endringer i slimhinnene
 • hudforandringer
 • beslag
 • trøtthet
 • hodepine
 • Depresjon, angst
 • Nedbrytning av psykisk lidelse
 • svimmelhet
 • konsentrasjonsvansker
 • Vanskeligheter med minne
 • Uforklarlige mageproblemer

Vi vet at et vitamin B-mangel kan ha svært negative konsekvenser, men faktum er at selv en mindre mangel kan forårsake nok ulempe for at det er verdt å revidere vitamininntaket.

Forskningsresultater viser at de positive effektene av vitamin B øker når du tar dem alle sammen, i stedet for å fokusere på å øke nivået på kun én art. Studier har også vist at multivitaminer med ekstra høy dose av vitamin B kan forbedre hukommelsesfunksjoner, redusere stress og angst og forbedre den generelle stemningen og velvære for fag.

Trenger jeg vitamin B-tabletter?

Studier har vist at kombinasjonen av alt vitamin B har en sterkere effekt sammen enn hvis du bruker dem separat. I kostholdet kan det være vanskelig å kontrollere at nivåene er nøyaktige og kompliserte for å holde styr på alt vitamin i gruppen. På den måten kan et kosttilskudd hjelpe deg med å møte kroppens behov uten å legge så mye vekt på det. Når du ernærer ernæring på denne måten, er det generelt viktig å huske på hvilken tid du skal ta dem. Som for B-vitaminer, er det ikke så viktig nøyaktig når du skal ta dem, men det kan være bra å inntak spredt ut over dagen, så de lett oksidere og forsvinne fra kroppen ved at de er vannløselige. Selv om man vurderer at nok mengder er oppnådd gjennom kosthold teoretisk, kan virkeligheten være annerledes. Redusert næringsinntak, som kan oppstå av mange forskjellige årsaker, kan gjøre det umulig å absorbere vitaminet gjennom diett. Som nevnt tidligere, kan vitaminer også forsvinne fra mat under matlaging, og de er også følsomme for varme.

Vitamin B og mosjon

runningSpesielt blant folk som har høy grad av engasjement i fysisk aktivitet og trening, er de ofte interessert i ernæring og ernæring. Rollen som bare B vitamin spiller i å legge til rette for trening og fysisk helse er allsidig. Fremfor alt hjelper vitamin B kroppen til å forvandle mat til energi, noe som er ekstra viktig når du trener eller utfører andre typer fysisk aktivitet. De som trener og som har størst risiko for ikke å få nok ernæring, er de som lever med et svært begrenset energiinntak eller går på strenge diett for vekttap. Det kan hende at du spiser et mer ubalansert kort eller utelukker mat som normalt gir et godt tillegg av et bestemt vitamin B. I disse tilfellene kan man fysisk aktivt dra nytte av å ta kosttilskudd.

B-vitaminer gjør i kroppen, i tillegg til optimalisering av forbrenning, er også en del i muskelbygging og reparasjon og er direkte involvert i energiproduksjon i treningsøkten. Det er også noen data som viser at et aktivt liv med mye trening øker behovet for vitaminer med nesten dobbelt "normalt" inntak. Vitamin B forbedrer ikke ytelsen under et pass selv, men mangel på det kan forårsake anemi og redusert utholdenhet, noe som betyr at du bør opprettholde vitamin B nivåene dine i et forebyggende perspektiv. Vitamin B er også viktig i etableringen av hemoglobin i de røde blodcellene, noe som er svært viktig når det gjelder å transportere oksygen til musklene, noe som er svært relevant under trening.

Vitamin B og graviditet

gravidEn gruppe oftere enn andre utviser symptomer på vitamin B-mangel er gravide kvinner. Fordi det er så viktige prosesser som påvirkes av vitamin B, som for eksempel celledeling, er det svært viktig å møte det økte behovet som oppstår under graviditet og amming. Det er til og med nye studier som indikerer at mangel på noen typer vitamin B kan forårsake fostervanskeligheter. En australsk studie av Victor Chang Cardiac Research Institute i mus har identifisert en felles faktor i spontanaborter og misdannelser i hjertet, ryggraden, nyre og gane, og oppdaget også at du kan unngå dette ved tilskudd av B-vitaminer. Det er også studier som tyder på at mangelen på vitamin B under graviditeten øker barnets risiko for diabetes.

Vitamin B og skjønnhet

Et kjent trekk ved vitamin B er at det er en viktig faktor i veksten av hår og negler. Dette betyr at et godt inntak av vitamin B vil hjelpe deg med å unngå sprukne negler som skiver og dårlig kvalitet. Det kan også hjelpe deg med å forbedre hårets kvalitet. Forskningen er ennå ikke fullstendig bevis på akkurat det, men det er likevel klar forskning som viser at mangel på vitamin B kan føre til hårtap, som for mange er tilstrekkelig argument for å holde nivået normalt.

Mangel på vitamin B kan også gjøre huden rød og forårsake kløe, noe som er en annen grunn til at du gjør det beste for å holde B-vitaminivåene under kontroll.

Vitamin B og øl

olEn mat som er kjent for sitt høye vitamin B innhold, og som lekst kalles et naturlig kosttilskudd for hår og negler, er øl. Det faktum at øl har høye nivåer av vitamin B er veldig bra, men fra et ernæringsmessig synspunkt er det fortsatt et svært dårlig valg. Ettersom B-vitaminer er viktige for den destruktive prosesser i kroppen, noe som også gjelder for alkohol metabolisme, til kroppens nivå av vitamin B redusere nedbryting alkohol, som snarere vil gi en netto reduksjon av vitamin. Siden øl er også vanndrivende og B-vitaminer er vannløselige, slik at kroppen vil også gjøre unna med det meste av B-vitamin som kommer fra øl. Dette er årsakene til at mange alkoholikere lider av vitamin B-mangel,

Har du vitamin B-mangel?

Hvis du mistenker at du har for lave nivåer av viktige B-vitaminer i kroppen din, kan du lett finne ut om det er riktig. Ved en enkel blodprøve på nærmeste helsesenter, vil du raskt vite om du har for lave nivåer eller mangel på mangel.

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
70 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.1 / 5
Sist redigert: 2020-01-06 08:48:47