C Vitamin - For et sterkere immunsystem

Vitamin C eller L-askorbinsyre er et vannløselig essensielt vitamin. Det er et veldig populært kosttilskudd på grunn av dets antioksidantegenskaper, sikkert og lav pris. Vitamin C brukes også ofte til å redusere symptomene på forkjølelse. Vitamin C kan være både en antioksidant og en prooksidant, avhengig av hva kroppen trenger. Denne mekanismen gjør det mulig å betjene en rekke funksjoner i kroppen. Har du vitamin C-mangel?

Testvinnare - Bästa Vitamin C 2024

Här är en överblick över årets bästa Vitamin C.

  1. Self Nutrition Sport Vitamin-C
  2. Super C-Complex 1000mg, 90 tabletter
  3. Vitamin C, 100 caps

Hva er vitamin C?

Vitaminer er organiske stoffer som er avgjørende, det vil si viktig for kroppen. Alle organismer trenger vitaminer, men de kan være av forskjellige typer for forskjellige organismer. Ingen organisme kan selv skape nok C-vitaminer, derfor må også vitaminer tilføres med dietten. Når vi snakker om vitaminer, mener vi det meste vitaminer som folk trenger, det er 13 totalt og kan dele inn i vannløselige og fettløselige vitaminer. De vannløselige vitaminene er de åtte forskjellige B-vitaminene, samt vitamin C. Et overskudd av vannoppløselige vitaminer kan ikke lagres i kroppen, med unntak av vitamin B12, siden det er en leveranse av leveren. Lagringstiden for vitamin B12 er omtrent fire år. Overskudd av andre vannløselige vitaminer forsvinner når vi kysser mens den fettløselige kan lagres i kroppsfettet. Denne artikkelen handler om vitamin C eller askorbinsyre som er det faktiske navnet. Vitamin C tilhører gruppen av vannoppløselige vitaminer. Vitamin C har også en viktig funksjon som antioksidant.

Neste alle skapninger puster inn oksygen, som er den viktigste delen i vanlig luft, når oksygen bryter sammen, en oksidasjon og ødeleggende frie radikaler som dannes. Destruktive frie radikaler dannes også når maten blir brent når den blir utsatt for tobakksrøyk eller stråling. De destruktive frie radikaler akselererer aldring. Antioksidanter nøytraliserer disse frie radikaler og er dermed avgjørende for den fortsatte eksistensen. C-vitamin har dermed flere viktige funksjoner i kroppen.

Vi kommer inn i vitamin C gjennom maten vi spiser. Mennesker og noen få andre dyrearter har en enzymfeil som betyr at vi ikke kan produsere sitt eget vitamin C. Med andre ord må vi sørge for at vi får det enten gjennom mat eller gjennom kosttilskudd. Spesielt rik på C-vitaminer er poteter, grønnsaker og frukt, men også noen animalske produkter som lever og binyrene. Andre gode kilder til vitamin C er nyper, bær (særlig solbær), pepper, jordbær, appelsin, nesle, forskjellige typer av kål, spinat og guava.

Vitamin C begynner å miste sin styrke så snart den er utsatt for luft, varme og lys. Når det kokes og stekes, blir det ødelagt. Den beste måten å få det gjennom kosthold er å spise frisk frukt og grønnsaker, eller å spise et vitamin C supplement.

fruit funForskningen på vitamin C fikk sitt store gjennombrudd i første halvdel av 1900-tallet, og i 1937 ble tildelt Norman Harworth Nobelprisen i kjemi for sitt arbeid med å kartlegge askorbinsyre struktur. Han delte prisen med Paul Karrer som et offer for vitaminer. Albert Szent-Györgyi fikk medisinprisen samme år for sin forskning på ascorbinsyreets biologiske funksjoner. Linus Pauling, amerikansk kjemiker og den eneste som alene mottok Nobelprisen to ganger, først i 1954 i kjemi for sitt arbeid med kjemiske bindinger, og siden 1962 fredspris for sitt arbeid mot over bakken atomvåpentester, forfektet høye vitamin C inntak som en beskyttelse mot både kreft og forkjølelse. Imidlertid fikk denne delen av hans forskning sterk kritikk da disse påstandene ble ansett å være dårlig vitenskapelig begrunnet.

Mangel på vitamin C kan manifesteres på mange forskjellige måter. For eksempel kan vitamin C-mangel føre til svakhet, tretthet og irritasjon. Hvis du har en alvorlig mangel på vitamin C, kan det føre til brennende insekter. Fibrose forårsaker blødning og inflammatorisk tannkjøtt, lett blåmerker, sårheling og sensitivitet mot infeksjoner. Tidligere var det vanlig å spesielt sjømenn og soldater hadde symptomer eller fullt utviklet skjørbuk. Dette var på grunn av vanskeligheten for dem å hente fersk mat.

 

Hvorfor C vitamin er bra og viktig

Vitamin C har en viktig rolle i dannelsen av det fibrøse proteinet kollagen, en av aminosyrene som anvendes ved bygging av kollagen, hydroksyprolin dannet bare hvis vitamin C er til stede. Om lag 35 prosent av alt protein i kroppen er kollagen. Det er et veldig sterkt protein som brukes til å bygge og styrke hud, blodkar, bindevev, bein og tenner. Kollagen beskytter og støtter også organer og andre myke vev. Kollagen gir struktur, karisma og er svært motstandsdyktig mot slitestyrker.

C-vitamin akselererer helbredelsen av sår, skadede slimhinner og skadede tannkjøtt. I tillegg styrker det effekten av antibiotika og andre legemidler. Dårlig ernæring betyr at sårene tar lengre tid å helbrede, ifølge Drugs.com, som sier at de viktigste næringsstoffene for sårheling, protein, sink og vitamin C. Umiddelbart etter at skaden har vært sårstedet økte nivåer av frie radikaler som er klar til å invadere ditt immunsystem. Kroppen reagerer på å forberede seg på helbredelse. Lymfocytter og andre immune celler komme frem til såret og renser skade og for å fjerne debris og bakterier smelter. Lang Healing begynner senere ved et nytt kollagen-nettverk dannes, og dette danner grunnlaget for den arrvev.

immune systemVitamin C er et av vitaminene som immunsystemet ditt trenger for å fungere optimalt. Immunsystemet er sterkt påvirket av næringsinntaket. I lang tid har det vært en kontrovers om vitamin C kan bidra til forebygging og behandling av forkjølelse. Flere celler i immunsystemet kan faktisk samle vitamin C og trenger vitaminet til å utføre sin oppgave, spesielt fagocytter og t-celler. Dermed resulterer et vitamin C-mangel i redusert motstand mot visse patogener, mens en høyere tilførsel øker flere immunsystemparametere. Ved forkjølelse viser ulike studier, inkludert meta-analyser, at det profylaktiske inntaket av C-vitamin kan redusere sykdomsrisikoen lett hos friske personer, men påvirker ikke dens forekomst og alvorlighetsgrad. Tilsetning av vitamin C er mest effektiv i fysisk belastning eller utilstrekkelig vitamininntak. For behandling av forkjølelse er bruk av vitamin C kun uten kliniske effekter.

Mens ytterligere studier fortsatt krever blodfortynningseffekter av C-vitamin, har det vist seg at personer med lavt C-vitamininnhold i kroppen har høyere risiko for hjerteproblemer som høyt blodtrykk og aterosklerose, ifølge University of Maryland Medical Center. Som vitamin B3, kan vitamin C være effektiv ved å fjerne overskytende blodkolesterol for å gjøre det tynnere og dermed senke blodtrykket. Andre studier har vist at vitamin C reduserer korpsnivåene av proteinfibrinogen, som hjelper blodet til å leve. Dette kan også resultere i redusert blodtrykk.

Du brenner 30 prosent mer fett i løpet av en treningsøkt hvis du har fått nok C-vitamin, sammenlignet med hvis du er i minus, ifølge en studie publisert i Journal of the American College of Nutrition. Lever og nyrer trenger vitamin c for å kunne produsere tilstrekkelig stor mengde aminosyrekarnitin som er nødvendig for å omdanne kroppsfett til energi.

 

Dagsbehovet for vitamin C

dosageBarn 6-9 år: 40

Barn 10-13 år: 50

Voksne: 75

Gravide: 85

Ammende: 100

I ekstrem trening er det ekstra viktig å få nok vitamin C. Et daglig inntak på 200 mg C-vitamin i tillegg til anbefalt daglig inntak av vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intensiv fysisk trening.

Det er også en rekke andre grupper som bør øke vitamin C over foreskrevet nivå, disse er:

 

Røyker og passive røykere

Studier viser konsekvent at røykere har lavere plasma- og leukocytt vitamin C-nivå enn ikke-røykere. Dette skyldes delvis en økt oksidativ stress. Konklusjonen er at røykere trenger minst 35 mg mer C-vitamin per dag enn ikke-røykere. Eksponering for passiv røyking reduserer også vitamin C-nivåene.

 

Spedbarn

Spedbarn får tilstrekkelig mengde vitamin C gjennom brystmelk, men ofte gir de oppvarmet brystmelk eller vanlig kumelk via en babyflaske. Fordi c vitaminer blir raskt ødelagt under oppvarming, driver de økt risiko for vitamin C-mangel.

 

Personer med begrenset variasjon av diett

Selv om frukt og grønnsaker er de beste kildene til vitamin C, har mange andre matvarer små mengder av næringsstoffet. Således, med et variert kosthold, kan de fleste møte behovet for C-vitamin eller i det minste få nok til å forhindre at de brenner. Erfaring viser at enkelte grupper av individer ikke spiser et tilstrekkelig variert kosthold eller nok frisk frukt. Disse er fattige eldre som lager mat selv; folk som misbruker alkohol eller rusmidler. Personer med psykisk lidelse. Personer innenfor disse gruppene kan vanligvis ikke få nok vitamin C.

 

Folk som lider av alvorlige sykdommer, samt noen kroniske sykdommer

Visse medisinske forhold kan redusere absorpsjonen av vitamin C og / eller øke mengden som kreves av kroppen. Personer med alvorlig tarm- eller tarmsykdom eller personer som lider av kakeksi, det vil si alvorlig forlegenhet og noen kreftpasienter, kan være i økt risiko for vitamin C-mangel. Lav C-vitaminkonsentrasjon kan også forekomme hos pasienter med sluttstadium nyrekreft ved kronisk hemodialyse.

 

Vitamin C og helse

På grunn av sin funksjon som en antioksidant og dens rolle i immunfunksjonen, har vitamin C blitt brukt som et middel til å forebygge og / eller behandle mange helsemessige forhold. Her har vi fokus på de tre sykdommer og forstyrrelser hvor vitamin C kan spille en rolle: kreft (inkludert forebyggelse og behandling), kardiovaskulær sykdom, aldersrelatert makula degenerasjon (AMD) og katarakter.

De fleste tilfelle kontrollstudier har funnet en invers sammenheng mellom vitamin C inntak og kreft i lunge, bryst, tykktarm, rektum eller, mage, munnhulen, strupehode eller svelg og spiserør. Plasmakonsentrasjoner av vitamin C er også lavere hos personer med kreft enn hos individer i kontrollgrupper.

Blant annet har dette ført til at flere store internasjonale langsiktige studier med kontrollgrupper gjennomføres. Ingen av studiene har imidlertid vist at et økt inntak av vitamin C har ført til redusert risiko for kreft.

healthyDet er usikkert om supplerende vitamin C og andre antioksidanter kan interagere med kjemoterapi og / eller stråling. Derfor bør personer som gjennomgår disse prosedyrene, konsultere sin onkolog før de tar vitamin C eller andre antioxidanttilskudd, spesielt ved høye doser.

Bevis fra mange epidemiologiske studier tyder på at høyt inntak av frukt og grønnsaker er forbundet med redusert risiko for kardiovaskulær sykdom. Denne forbindelsen kan tilskrives delvis antioksidantinnholdet i disse matvarene, siden oksidativ skade, inkludert oksidativ modifikasjon av lipoproteiner med lav densitet, er en viktig årsak til kardiovaskulær sykdom. Foruten dens antioksidantegenskaper av vitamin C har vist seg å redusere monocytadhaftning til endotelet, forbedre nitrogenoksidproduksjon og endotel-avhengig vasodilatasjon og redusere vaskulær glatt celle apoptose, hindrer plakk ustabilitet ved aterosklerose.

Selv om eksperimentelle data antyder en mulig fordel, gir det i de fleste forsøkene ikke overbevisende bevis på at vitamin C-kosttilskudd gir beskyttelse mot kardiovaskulær sykdom eller reduserer sykdommen eller dødeligheten. Men som diskutert i avsnittet om kreftforebygging, begrenser kliniske studier av vitamin C kliniske kontroller for å begrense plasma- og vevskonsentrasjoner av vitamin C. Strengt kontrollert hos mennesker. Dersom pasientens vitamin C-nivå allerede var nær metning i studiestipender, ville kosttilskudd forventes å ha gjort liten eller ingen forskjell i de målte resultatene.

Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) og katarakt AMD og katarakt er to av hovedårsakene til synsfare hos eldre personer. Oksidativt stress kan bidra til begge staters etiologi. Dermed har forskere antatt at vitamin C og andre antioksidanter spiller en rolle i utviklingen og / eller behandlingen av disse sykdommene.

Oppsummert indikerer tiden tilgjengelig forskning beviser ikke at vitamin C alene eller sammen med andre antioksidanter, påvirker risikoen for å utvikle AMD, selv om noen bevis tyder på at de AREDS formuleringer kan bremse AMD progresjon hos personer med høy risiko for å utvikle avansert AMD.

 

Folke forkjølelse

På 1970-tallet foreslo Linus Pauling at C-vitamin kunne lykkes med å behandle og / eller forhindre forkjølelse. Resultatene av etterfølgende kontrollerte studier har vært inkonsekvent, noe som resulterer i forvirring og kontrovers, selv om den generelle interessen for stoffet forblir høy

Til sammen forskningen så langt, at regelmessig inntak av vitamin C i doser på minst 200 mg per dag ikke redusere forekomsten av forkjølelse i den generelle befolkningen, men slikt inntak kan være nyttig for folk som utsetter seg selv for ekstrem fysisk trening eller kalde omgivelser de med marginale C-status, for eksempel eldre og kroniske røykere. Anvendelse av vitamin C-tilskudd kan forkorte kaldt symptomer og øke verdien av det offentlige, muligens på grunn av den anti-histamin virkning ved høye doser av vitamin C. Bruk av vitamin C etter forkjølelsessymptomer inntraff synes ikke å være av noen nytte.

 

Helserisiko ved overdrevent inntak av vitamin C

  • Vitamin C har lav toksisitet og forventes ikke å forårsake alvorlige bivirkninger ved høyt inntak. De vanligste klager er diaré, kvalme, magekramper og andre mage sykdommer på grunn av den osmotiske effekten av uabsorbert vitamin C i mage-tarmkanalen.
  • Et sunt kosthold gir også et godt inntak av C-vitaminer en godt sammensatt diett
  • Inneholder en rekke grønnsaker, frukt, fullkorn, fettfri eller tynn melk og melkeprodukter og oljer.
  • Frukt, spesielt sitrusfrukter, fruktjuicer og mange grønnsaker er gode kilder til vitamin C. Noen frokostblandinger inneholder vitamin C.
  • Inkluder en rekke proteinfett, inkludert sjømat, magert kjøtt og fjærfe, egg, belgfrukter (bønner og erter), nøtter, frø og soyaprodukter. Å få så allsidig kosthold som mulig.

Sist redigert 7 september 2023
Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
63 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.3 / 5