Vitamin D

Vitamin D er et vitamin som finnes i små mengder i matvarer som fettfisk; sild, makrell, sardiner og tunfisk. For å gjøre vitamin D mer tilgjengelig i kostholdet, blir det tilsatt i meieriprodukter, juice og frokostblandinger. Men de fleste vitamin D - 80% til 90% av hva kroppen mottar - oppnås ved eksponering for sollys. På grunn av redusert solstråling kan vitamin D-tilskudd være nødvendig for personer som bor i nordlige breddegrader. I Sverige og den andre Norden er det vanlig at folk tar vitamin D-tillegg bare på grunn av dette. Endelig trenger eldre mennesker noen ganger også vitamin D-tabletter.

Hva er D-vitamin?

Vitamin D er et fettløselig næringsstoff. Det er en av de 24 mikronæringsstoffer som er kritisk for menneskenes sitt liv. Solen er den viktigste naturlige næringsstoffkilden, men vitamin D finnes også naturlig i fisk og egg. I noen tilfeller er det også lagt til meieriprodukter. Vitamin D er viktig for god helbred og for sterke og sunne ben. Det er også en viktig faktor for at muskler, hjerte, lunger og hjerne fungerer bra, og kroppen din kan bekjempe infeksjoner. Kroppen kan lage sitt eget vitamin D når du utsetter huden din mot solen.

Du kan også få vitamin D fra kosttilskudd og en liten mengde kommer fra maten du spiser. D-vitamin som er produsert i huden din fra sollys og mengden du mottar fra kosttilskudd eller mat, må transformeres av kroppen din før den kan brukes. Når det er gjort, bruker kroppen det til å håndtere mengden kalsium i blodet, bena og tarmene. Det brukes også til å hjelpe celler gjennom hele kroppen til å kommunisere riktig.

D-vitamin tilskudd er forbundet med et bredt spekter og en rekke fordeler, inkludert økt kognitiv evne, immunhelse, beinhelse og økt generelt velvære. Kosttilskudd kan også redusere risikoen for kreft, hjertesykdom (Les mer: Kosttilskudd for hjertet), diabetes og multippel sklerose. Personer som mangler vitamin D kan også oppleve økte testosteronnivåer etter at de begynner å spise tabletter eller andre former for kosttilskudd. Vitamin D-kosttilskudd er vanligvis tatt i tablettform, men mange foretrekker å ta tilskudd i flytende form. Begge fungerer bra!

Kroppen produserer vitamin D fra kolesterol, forutsatt at det er tilstrekkelig mengde UV-lys fra solstråling. De fleste er ikke utsatt for vitamin D-mangel, men de har ikke et optimalt nivå av vitamin D. På grunn av de mange helsemessige fordelene, oppmuntres inntaket av vitamintilskudd hvis det ikke finnes noen optimale nivåer i kroppen.

 

Vitamin D best i test

vitamin d pillerHver måned blir det nesten 500 søk på ordet "vitamin D best i test" på google. Dette er forståelig fordi solens eksponering i Norge er betydelig mindre enn sammenlignet med mange andre land. Dette igjen forårsaker mangel på vitamin D til å bli mye mer vanlig. Men er det noe d-vitamin supplement som er best?

Det er selvsagt et veldig godt spørsmål, men svaret er ikke altfor lett å få. Dette er på grunn av høy kvalitet på de fleste produktene som er tilgjengelige. Videre er det mange forskjellige produsenter som produserer forskjellige tabletter. I stedet må du som forbruker først bestemme om du leter etter et tillegg som bare inneholder vitamin D, eller hvis det er bedre å kjøpe en multivitamintablett. Til slutt inneholder de fleste tabletter forskjellige mengder vitamin D, og ​​dermed vil det være et valg av hvor mye du vil få i din per tablett. Nedenfor har vi oppført noen av produktene vi anbefaler.

 

D-Vitamin - Funksjoner og generell informasjon

Vitaminer er kjemikalier som kroppen din trenger for å oppnå god helse. Det er viktig for alle å sikre at kroppen fungerer bra. Forbindelsen mellom vitamin D og sterke sunne bein ble laget for mange år siden. Legene innså at sollys, som fører til at du produserer vitamin D, eller ved å konsumere torskeleverolje, som også inneholder D-vitamin, bidro til å forhindre en benbetingelse som kalles rickets hos barn.

I dag er vitamin D sett på som en viktig del av god helse, og det er viktig ikke bare for helsen til beina dine, men også for allmennheten. Nyere studier viser nå at vitamin D kan være viktig for å forebygge og behandle en rekke alvorlige langsiktige helseproblemer. Vitamin D er ikke som de fleste andre vitaminer. Kroppen din kan lage sitt eget vitamin D når du utsetter huden for sollys, som ikke er mulig for andre vitaminer. I stedet må du ta ernæring eller kosttilskudd for å få deg andre vitaminer. For eksempel kan du spise frukt og grønnsaker for å få deg vitamin C, ost og egg for å komme inn i vitamin A og så videre.

 

Mangel på D-vitamin

heartEn annen ting som gjør vitamin D unik i forhold til andre vitaminer, er at når kroppen din får vitamin D, blir den et hormon. Dette hormonet kalles noen ganger "kalsitriol". Å få riktig mengde vitamin D selv, er ikke helt avhengig av maten du spiser. For å få nok vitamin D må du utsette huden for sollys regelmessig, og du må kanskje også ta vitamintilskudd. Dette gjør det mer komplekst å få riktig mengde det regelmessig. Vitamin D er svært viktig for sterke ben. Kalsium og fosfor er viktige for å utvikle strukturen og styrken til beinene dine, og du trenger vitamin D for å absorbere disse mineralene. Selv om du spiser mat som inneholder mye kalsium og fosfor, kan kroppen ikke absorbere dem uten nok vitamin D. Vitamin D er også viktig for generell helse, og forskere oppdager nå at vitamin D kan være viktig av mange andre grunner utenom god beinhelse. Noen av funksjonene som Vitamin D hjelper med, er:

  • Immunsystemet - som hjelper deg med å bekjempe infeksjoner
  • muskelfunksjon
  • Kardiovaskulær funksjon for et sunt hjerte og blodsirkulasjon
  • Åndedrettssystem for friske lunger og luftveier
  • hjernens utvikling
  • Motvirker kreftutvikling

Legene arbeider fortsatt for å forstå hvordan vitamin D virker i kroppen din og hvordan det påvirker din generelle helse. Hvis kroppen din ikke får nok vitamin D til å holde det sunt, kalles det vitamin D-mangel. Vanskelig vitamin D-mangel kan noen ganger forårsake en tilstand som kalles rickets hos barn og en tilstand som kalles osteomalaks hos voksne. Begge disse forholdene forårsaker myke, tynne og sprø bein. En vitamin D-mangel har også vært forbundet med andre tilstander som kreft, astma, type II diabetes, hypertensjon, depresjon, alzheimers og autoimmune sykdommer som multippel sklerose, crohns og type I diabetes.

 

Hvordan virker vitamin D?

sunsetD-vitamin kommer hovedsakelig fra huden din når den er utsatt for sollys. Derefter forvandler kroppen din vitamin D slik at den kan brukes. Når huden din er utsatt for solen, produserer den vitamin D og sender den til leveren din. Hvis du tar kosttilskudd eller spiser mat som inneholder vitamin D, er det tarmene som sender vitamin D til leveren din. Herfra endres livet ditt til et emne som heter 25 (OH) D.

 Når legen din snakker om vitamin D-nivåene, betyr han mengden 25 (OH) D du har i blodet ditt. Denne kjemikalien sendes gjennom hele kroppen hvor forskjellige vev, inkludert nyre, konverterer det til aktivert vitamin D. Dette aktiverte vitamin D er nå klart for å oppfylle sine plikter. Herfra blir det litt komplisert, men du kan tro at aktivert vitamin D virker på to måter:

  • Håndter kalsium i blodet, bein og tarm
  • Hjelper celler gjennom hele kroppen til å kommunisere riktig

Som du ser, går vitamin D langt fra sin opprinnelige form og uten vitamin D, kroppen din kan ikke utføre sitt arbeid på best mulig måte. Derfor anbefaler vi å alltid ha et øye på vitamin D-inntak, og hvis du oppdager at du er mangelfull i vitamin, et vitamin d, eller en endring i kostholdet kan være en god vei å gå.

 

D vitamin dosering

Den anbefalte daglige rasjon for vitamin D er til stede 400-800 IU / dag (1 IU = 0,025 mikrogram), men dette er for lavt for voksne. Den sikre øvre grensen ifølge Fødevarestyrelsen er 4.000 IE / dag. Forskningen indikerer imidlertid at den virkelige sikre øvre grensen er 10.000 IU / dag. For moderate kosttilskudd er en 1000-2000 IE dose vitamin D3 tilstrekkelig til å dekke behovene til de fleste. Dette er det laveste effektive doseringsområdet. Høyere doser basert på kroppsvekt i området 20-80 μg / kg daglig. Vitamin D3 tilskudd (cholecalciferol) anbefalt av D2 tilskudd (ergocalciferol), som D3 brukes mer effektivt i kroppen. D-vitamin skal tas daglig, med mat eller fett, som fiskeolje.

Vitamin D er en forbindelse som er klassifisert som et viktig vitamin som har fått sitt navn fra å bli oppdaget like etter vitaminene A, B (før den erkjennelse at vitamin B var ikke et enkelt molekyl) og vitamin C. Det ble opprinnelig vist å være en bestanddel av tran.

 

Rangere denne artikkelen
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
Betyg
68 Stemmer, Gjennomsnitt: 4.3 / 5
Sist redigert: 2020-01-06 08:48:48